Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати консерватори настояват за оставката на премиера Тереза Мей

Мишел Барние: ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите за Брекзит

Обезценка на британската лира в началото на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние допуска евентуален срив при преговорите с Обединеното кралство относно Брекзит. Би Би Си съобщава, че Барние е изразил подобни опасения пред френския вестник Le Journal du Dimanche само дни след като той даде на Великобритания двуседмичен срок да бъдат изяснени някои ключови въпроса, включително и ясно предложение от страна на британските власти за цената, която те са склонни да платят при развода с ЕС.

Дискутирайки вероятността за провал на водените преговори, Мишел Барние каза:

Това няма да бъде моят избор, но има такава възможност. Всеки трябва да планира подобен сценарий - както държавите членки на Съюза, така и европейският бизнес. Ние също се готвим за това технически. Евентуален провал на преговорите ще има негативни последици в множество области.

В петък британският министър Дейвид Дейвис, който отговаря за преговорния процес, отбеляза, че е време и двете страни "да работят за намирането на решения". Той посочи, че е постигнат добър напредък и че преговорите са се стеснили до няколко висящи, макар и важни, въпроса.

По време на проведения през миналата седмица шести кръг от преговорите Мишел Барние поиска от Обединеното кралство да изясни своята позиция относно финансовите си задължения към ЕС, ако властите в Лондон желаят през декември да бъдат стартирани разговори за бъдещите търговски отношение след Брекзит.

Би Би Си обаче отбелязва, че Дейвид Дейвис е направил противоречиви изказвания, което предполага, че Обединеното кралство няма желание да се ангажира с конкретни суми по уреждане на финансовите си отношения с ЕС, преди да бъдат стартирани преговори за бъдещите търговски взаимоотношения. Пред телевизия Sky News той каза:

При всякакви преговори всяка една от страните се опитва да контролира техния график, като реалният краен срок на тези е, разбира се, декември.

Дейвид Дейвис изглежда визира следващата Европейска среща на върха, която трябва да се проведе в Брюксел през декември.

Междувременно вестник The Sunday Times съобщи, че 40 британски консервативни законодатели са подписали съвместно писмо, в което настояват за оставката на премиера Тереза Мей, тъй като ЕС заплашва да блокира търговските преговори, ако Великобритания не се съгласи да представи своята сметка по развода със Съюза. Трябва да се има предвид, че са необходими само още осем подписа, за да бъде стартирана официална процедура за бъдещото лидерство в Консервативна партия, оглавявана понастоящем от Тереза Мей.

Всички тези информации се отразяват негативно на британската валута, която се намира под натиск от продажби в началото на новата седмица.

Паундът се понижава с 0,7% към 4-дневно дъно от 1,3086 щатски долара - точно около неговите дъна от предходната седмица към 1,3086/85 областта. В същото време еврото поскъпва с 0,55% към 10-дневен връх от 0,8899 британски лири.

Анализатори отбелязват, че политическите развития в Обединеното кралство вероятно ще представляват най-важен фактор, определящи поведението на британската лира на валутните пазари, предвид предпазливата перспектива на Английската централна банка по отношение на провежданата от нея лихвена политика. В началото на ноември АЦБ вдигна основната си лихва за пръв път от десет години насам (от 0,25% до 0,50%), но прогнозира, че до края на 2020-а година ще има едва още две увеличения на лихвената ставка с по четвърт процент

Рисковете, свързани с Брекзит и стабилността на британското правителство стигнаха до върха на списъка с приоритети, що се отнася до перспективата за поведението на паунда на валутните пазари, отбеляза в свой днешен анализ Macquarie Bank в Сингапур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна