Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции поради притеснения относно данъчната реформа в САЩ и съдбата на Тереза Мей

Европейските борси се оцветяват отново в червено по време на търговията в понеделник, като основните фондови индекси рискуват да се окажат на загуба за пета поредна сесия на търговия с оглед на продължаващите притеснения относно плановете на САЩ за данъчна реформа. Негативно влияние върху настройката на европейските инвеститори оказва и несигурността, витаеща около преговорите за Брекзит, както и нарастващите притеснения относно бъдещето на Тереза Мей като премиер на Обединеното кралство.

Информациите за съществени различия между данъчните законопроекти на републиканците от Сената и на тези от Конгреса на САЩ, поставят под въпрос скорошното официално приемане на дългоочакваната данъчна реформа. В петък инвеститорите както в Европа, така и в САЩ реагираха негативно и на предложението на сенаторите за отлагане с година на въвеждането на по-ниска ставка за корпоративния данък. Това доведе до известни загуби и за трите основни американски фондови индекси, като през миналата седмица DJIA се понижи с 0,5%, а S&P500 и Nasdaq - с по 0,2%, отбелязвайки първи загуби след осем поредни седмици на растеж.

Напрежението на европейските борси се подсилва по време на днешната търговия и от притеснения около буксуващите преговори по въпроса за Брекзит, както и опасения относно бъдещето на британския премиер, след като стана ясно, че 40 депутати от управляващата Консервативна партия са изпратили писмо с искане на вот на недоверие на Тереза Мей. Трябва да се има предвид, че са необходими само още осем подписа, за да бъде стартирана официална процедура за промяна в лидерството в Консервативна партия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,51%, след като в петък загуби 0,4% от стойността си, а в рамката на изминалата седмица - цели 1,8%, отбелязвайки по този начин най-солиден седмичен спад от три месеца насам.

Немският фондов индекс DAX 30 се понижава с 0,55%, а индексът на борсата в Париж - CAC40 - с 0,43% в резултат и на здрав спад с цели 12,4% на акциите на френската компания за комунални услуги - EDF (Electricite de France), след като тя намали финансовите си цели за 2018-а година, отбелязвайки, че е изправена пред "неблагоприятни развития във Франция и във Великобритания".

В същото време британският фондов индекс FTSE100 нараства, но доста предпазливо, тъй като днешният спад на лирата-стерлинг спрямо останалите водещи валути в резултат на притесненията за задаваща се политическа криза на Острова, се отразява позитивно за акциите на мултинационалните компании, базирани в Лондон. Индексът FTSE100 се повишава с 0,17%, но след като в петък загуби 0,7% от стойността си, понижавайки се в рамките на изминалата седмица с 1,7% до най-ниски нива от шест седмици насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна