Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският Сенат настоява да се отложи с една година намаляването на корпоративния данък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканските сенатори представиха в четвъртък свой данъчен законопроект, който обаче се различава от данъчната реформа, предложена от представителите на Републиканската партия в Конгреса.

И двата варианта включват намаляване на нивото на корпоративния данък до 20% от 35%, но в плана на Сената се предлага новата лихвена ставка да влезе в сила едва след година - през 2019-а година.

И двата законопроекта включват налагането на данък върху чуждестранните печалби на мултинационалните американски компании. Сенатът настоява този данък да бъде от 12% за паричните и ликвидните активи и 5% за неликвидните активи, докато данъчните нива, предложени от Конгреса, са съответно от 14% и от 7%.

Сенатът също така предлага горната граница на индивидуалната данъчна ставка да бъде от 38,5%, докато Конгресът настоява тя да бъде от 39,6%.

Предложените мерки от Сената включват и удвояване на изключенията при освобождаване от имуществен данък, но не и отмяна на самия данък, за каквато настояват от Конгреса. За разлика от проектозакона на Конгреса, предложението на републиканските сенатори напълно отменя предложеното намаляване на държавните и местните данъци.

Трябва да се има предвид, че версиите на републиканците от Конгреса и от Сената ще е необходимо да бъдат съгласувани в един законопроект, който да бъде гласуван в двете Камари на парламента на САЩ преди да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Различията между двата законопроекта отново поставят под въпрос дългоочакваната данъчна реформа, като инвеститорите реагираха негативно и на предложението на Сената за отлагане с година на въвеждането на по-ниска ставка за корпоративния данък.

Щатският долар се понижи в края на търговията в четвъртък към 9-дневно дъно от 113,09 японски йени и към двуседмично дъно от 0,9921 швейцарски франка. В същото време британската лира нарасна към 1,3165 долара, а еврото поскъпна към връх за настоящата седмица от 1,1654 долара - малко под важната зона на съпротива около 1,1661/68 областта (бивши важни негови дъна от 17-и август и от 6-и октомври).

В началото на петъчната европейска търговия обаче щатската валута възстановява част от загубените си снощи позиции, поскъпвайки към 113,63 йени и към 0,9955 швейцарска франка, докато еврото се търгува около 1,1623 долара, а британската лира - към 1,3135 долара.

Притесненията около данъчната реформа в САЩ се отразиха негативно върху настройката на инвеститорите на световните фондови пазари. Снощи и трите основни фондови индекса на "Уолстрийт" приключиха на червена територия, като индексът DJIA се понижи с 0,43%, S&P500 - с 0,38% и Nasdaq - с 0,58%. Последва известно негативно представяне и на азиатските борси, като японският индекс Nikei се понижи с 0,82%, южнокорейският Kospi - с 0,3%, а австралийският ASX 200 - с 0,33%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна