Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ISDA: Венецуела и държавната петролна компания PDVSA са официално в просрочие на задълженията

Petroleos de Venezuela
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Международната асоциация за суапове и деривативи (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) взе решение, според което Венецуела, както и нейната държавна петролна компания Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), са изпаднали формално в просрочие на своите дългови облигации, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Комитетът на ISDA единодушно отсъди, че е налице процедура по неспособност на покриване на задълженията. Това решение трябва да доведе до процедура по изплащане на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) – дериватни контракти, които се използват от инвеститорите за хеджиране (застраховане) на техните рискове.

Комитетът на Международната асоциация за суапове и деривативи обяви, че ще се събере отново в понеделник (20-и ноември), за да обсъди провеждането на аукцион, на който в крайна сметка да се определи сумата, която да бъде изплащана на купувачите на венецуелските CDS книжа.

Според данни на клиринговата къща Depository Trust & Clearing Corporation, номиналната стойност на неизплатените нетни CDS договори по държавните облигации на Венецуела, е около 1,3 млрд. щатски долара. По отношение на държавната петролна компания PDVSA, неизпълнените нетни CDS договори възлизат на по-малко от 250 млн. долара.

Трябва да се има предвид, че от доста време насам Венецуела се мъчеше да извърши плащания по международните си облигационни задължения в условията на тежка икономическа криза, но така и не успя да направи това.

Това е една история в развитие, заяви Фил Флин, старши анализатор на компанията Price Futures Group. Изпадането в неплатежоспособност е пределно ясно и има реален риск това да доведе до драматичен спад на производството на петрол от Венецуела, което и към момента е доста под 2 млн. барела на ден, допълни той. Това решение на ISDA ще затрудни още повече петролните рафинерии да се справят с доставките на дестилатни продукти, имайки предвид, че тези доставки са и без топва доста под нормалното в САЩ и в Мексико. Новината е още една причина за евентуално поскъпване на петрола, посочи Фил Флин.

Решението на ISDA да обяви в просрочие задълженията на Венецуела и на държавната компания Petróleos de Venezuela допринася за поскъпване на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември с 0,4% към 55,37 долара за барел. В същото време фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през януари се търгуват около тяхното снощно ниво на затваряне към 61,34 долара за барел.

По време на търговията в четвъртък цените на американския лек суров петрол се понижиха с 0,3%, а на петрола сорт "брент" – с 0,8% главно, задълбочавайки техния спад от сряда (когато те се понижиха съответно с 0,7% и с 0,5%), след като енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете изненадващо нарастване на американските складови петролни запаси с 1,9 млн. барела през последната седмица. В същото време EIA посочи, че добивите на петрол в рамките на САЩ са нараснали до рекордните 9,65 млн. барела на ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени