Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика продължава да набира мощ в края на годината въпреки правителствената криза

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика продължава да набира сила в края на годината благодарение на силната индустриална активност и факта, че фирмите все повече се мъчат да намерят персонал, за да изпълняват нарастващите поръчки, посочи в понеделник Централната банка на страната, Бундесбанк, цитирана от агенция Ройтерс.

Позитивната оценка показва, че най-голямата икономика в Европа досега игнорира политическата безизходица, която последва парламентарните избори през септември, като от вчера насам политическата криза започна да се задълбочава след провалените усилия на канцлера Ангела Меркел за сформиране на трипартийно коалиционно правителство.

Въпреки политическата несигурност, Бундесбанк заяви, че силният приток на нови поръчки предполага, че промишленото производство ще движи икономическия растеж през следващите месеци. Подкрепена от бума в индустриалната активност, германската икономика вероятно ще остане на изключително експанзивен път на развитие и през последното тримесечие на 2017-а година, заявява Централната банка при представяне на редовния си месечен доклад.

Тя допълва, че основен проблем за производството е недостигът на персонал, особено в секторите промишленост и строителство. Нарастващият недостиг на квалифицирана работна ръка може да постави по-сериозни ограничения пред продължаващия силен ръст на производството в бъдеще, отбелязва Бундесбанк.

В крайна сметка, извънредно позитивната среда на пазара на труда и фактът, че перспективите за доходите остават оптимистични, ще гарантират, че частното потребление ще продължава да стимулира вътрешната бизнес активност, допълва Централната банка на Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени