Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия на Сената на САЩ одобри данъчния законопроект на републиканците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник вечерта сенатската бюджетна комисия гласува твърдо по партийна линия като успя да одобри данъчният законопроект на републиканците, който ще бъде представен за гласуване от Сената на САЩ.

Решението в комисията беше взето с 12 срещу 11 гласа, като сенаторите от управляващата партия Боб Коркър и Рон Джонсън в крайна сметка се присъединиха към техните съпартийци републиканци, гласувайки с "да" за законопроекта, съобщават световните медии. Трябва да се има предвид, че до този момент двамата сенатори от Републиканската партия изразяваха резерви относно данъчния законопроект, който наред с редица промени включва и намаляване на корпоративната данъчна ставка до 20% от 35%.

Прогресът по отношение на споровете около данъчните промени е факт, тъй като в последната версия на законопроекта ще бъдат включени клаузи за възможно ново повишаване на данъчната тежест, ако не бъдат изпълнени конкретни средносрочни цели за приходите в хазната и за растежа на американската икономика. Анализатори коментират, че по принцип вдигане на данъци при по-слабо представяне на икономиката е "тъпа идея", но е факт, че тези допълнения могат да дадат възможност за одобрението на републиканския данъчен законопроект от страна на Сената.

Републиканците разполагат с необходимите 52 гласа от 100-чления Сенат, дори при положение, че най-много двама от тях не подкрепят данъчната реформа. В същото време обаче се говори, че последният вариант на законопроекта може да бъде одобрен и от двама сенатори от Демократическата партия.

С оглед на всички това, евентуалното цялостно гласуване в Сената на данъчната реформа би могло да бъде факт още в четвъртък.

Сигналите за напредък по отношение на прословутата данъчна реформа, окуражаващите коментари на номинирания за следващ председател на Фед Джером Пауъл при неговото вчерашно изслушване в Сената, както и рекордният ръст на потребителското доверие в САЩ през ноември, доведоха до нови рекордни върхове на американските пазари на акции. И трите основни фондови индекса приключиха търговията във вторник в поредни исторически върхове, като индексът DJIA се повиши с 1,1% до 23 836 пункта, широкият индекс S&P500 - с 1% до 2627 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5% до 6912 пункта.

Този ръст на пазарите на акции на "Уолстрийт" беше факт въпреки новата провокация на Северна Корея посредством тестово изстрелване на балистична ракета - първи подобен тест от повече от два месеца насам. Новината първоначално доведе до известно напрежение на фондовите борси, но след като севернокорейската ракета прелят около 1000 км и се заби в Японско море последва ново солидно поскъпване на акциите на фона на позитивните нови за американския данъчен законопроект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени