Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зад пакета-бомба в Потсдам стои изнудване за милиони евро на DHL

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция обяви, че откритата в петък бомба в Потсдам е имала за цел голямата компания за доставки DHL на Deutsche Post AG да бъде изнудвана за милиони евро. Силите на реда предупредиха, че извършителят може да изпрати още потенциално смъртоносни устройства, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

В петък полицията демонтира подозрителен пакет-бомба центъра на Потсдам и разпореди евакуацията на коледния пазар в града, след като устройство с цилиндрична форма с батерии, кабели и пирони, беше доставено в аптека близо до пазара. Екип за унищожаване на бомби унищожи устройството с водна струя под високо налягане.

Властите в Потсдам заявиха в неделя, че близо до мястото на бомбата са намерили лист хартия с код подобен на баркод, съхраняващ данни, които могат да бъдат прочетени от камера за смартфони. Кодът разкрива, че става въпроса за изнудване в размер на милиони евро, насочено към компанията DHL, допълват немските власти.

Говорител на DHL отказа да коментира информацията.

Подобни устройства могат да бъдат изпратени и на други по-малки по размер компании, посочват специалисти, въпреки че полицията не можеше да изключи изпращането на такива пакети-бомби и на отделни хора. В тази връзка полицията в Потсдам заяви, че обществеността трябва да остане бдителна, като не бъдат отварят неочаквани пратки от непознати изпращачи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна