Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Напразните усилия на любовта”, спектакъл на Леон Даниел

БНР Новини
Сцена от „Напразните усилия на любовта” от Шекспир в театъра на Българската армия. На снимката: Йосиф Сърчаджиев, Петър Гюров и Стефан Данаилов (отляво надясно).
Снимка: БГНЕС

Радиотеатърът посреща 2018 година със спектакъла - епоха в българския театър - „Напразните усилия на любовта” от Уилям Шекспир. Това е едно от паметните представления на големия ни режисьор Леон Даниел, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Спектакълът е на Театър „Българска армия” от 1978 г. и е сред най-забележителните представления в цялата история на българския театър. Музиката е на Кирил Дончев. Участва съзвездие от актьори, които белязаха театъра ни и които го извисяваха с таланта си години наред: Наум Шопов, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Илия Добрев, Меглена Караламбова, Елена Райнова, Невена Симеонова, Виолета Донева, Асен Ангелов, Евстати Стратев, Лора Захова, Петър Димов, Марко Мангачев.
Представлението е от времето, когато Театър „Българска армия” беше притежател на една от най-талантливите трупи, което го правеше мощен и определящ естетическите направления. Също и от времето, когато по ул. „Раковска” се извиваха дълги опашки, на които хората търпеливо чакаха, за да си купят билет за театър. Ако не успееха, не се отказваха и опитваха да влязат на „Търси се”. Да имате повече билети? - звучеше често малко преди 19 часа по театралната ни улица. Добри и позабравени времена за културата ни. Затова пък ние имаме късмета да можем да чуем отново „Напразните усилия на любовта”. Предлагаме ви го с поклон към всички участници в него!

вторник, 2 януари от 13 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени