Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние и Борисов потвърдиха: Правата на българите във Великобритания са гарантирани

Надявам се Великобритания да се върне в ЕС, но това е само оптимизъм, заяви премиерът

| обновено на 19.12.17 в 14:13
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Правата на българките във Великобритания ще бъдат защитени при излизане на Обединеното Кралство от Европейския съюз /ЕС/. Това декларираха след среща в София главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние и премиерът Бойко Борисов.

Българското председателство ще бъде важно при преговорите с Великобритания за излизане от ЕС, каза Барние и подчерта, че страната ни е добре подготвена за този процес. Правата на българите в Обединеното кралство ще бъдат защитени:

Заедно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор през октомври, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Те ще притежават права, които ще бъдат гарантирани пожизнено.

Премиерът Бойко Борисов декларира, че по време на председателството ни България ще работи за обща позиция по Брекзит:

Аз мисля, че този Брекзит ще бъде труден. Продължавам да считам така, защото имаме план, имаме рамка, но политическата декларация, която трябва някъде октомври да бъде приета, трябва да се подготви през тези шест месеца, така че всеки един детайл да бъде решен в този период, а не след като започне самото излизане на Великобритания. С оптимизъм завършвам - надявам се Великобритания да се върне в ЕС. Най-добре е, когато се види един труден развод, накрая да преценят и двете страни, че е по-хубаво да се съберат отново, но… това е само оптимизъм.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна