Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ потвърди, че би позволила на банките от ЕС да оперират като клонове и след Брекзит

Английската централна банка заяви в сряда, че възнамерява да позволи на европейските банки и застрахователни компании да оперират като клонове в Обединеното кралство след Брекзит, без да се налага да създават дъщерни дружества.

Централната банка посочи, че въз основа на презумпцията за продължаваща висока степен на сътрудничество по отношение на надзора между Великобритания и Европейския съюз, тя няма да принуди европейските банки да изграждат нови структури, изискващи допълнителен капитал и налична ликвидност, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Изявлението на АЦБ сякаш потвърждава информацията на Би Би Си от по-рано през деня.

Заместник-управителят на АЦБ Сам Уудс обаче предупреди в писмо до компаниите, че предположенията за еквивалентни регулации "могат да бъдат преразгледани" с оглед на продължаващите преговори за Брекзит.

Английската централна банка заяви, че финансовите компании, които понастоящем работят в Обединеното кралство съгласно т.нар. "паспортни правила" за целия ЕС, ще трябва да получат разрешения за да продължат тяхната дейност.

Консултациите относно подхода за разрешителните и за надзора на международните фирми ще продължат до февруари догодина и компаниите ще могат да кандидатстват за разрешение да функционират в рамките на Великобритания като банкови или застрахователни клонове от началото на 2018-а година.

АЦБ също така посочи, че интензивността на нейния надзор върху европейските банки и застрахователни дружества ще вземе предвид колко "системно значими" са техните дейности в Обединеното кралство. Централната банка подчерта, че факторите, които ще бъдат взети предвид, ще включват дали операциите на дадена компания в Обединеното кралство са повече от 15 млрд. паунда като общи активи.

Трябва да се има предвид, че понастоящем няколко европейски банки, включително Дойче Банк, извършват големи търговски операции в Лондон чрез клонове на техните дружества-майки. Европейските банкови мениджъри се безпокоят, че след Брекзит британските регулатори ще изискват от тях да изхарчат милиарди за капитали на новосъздадени дъщерни дружество във Великобритания. Към момента има 77 клонове на европейски банки на територията на Обединеното кралство (от общо 160 клонове на международни банки в страната), като общите активи на чуждестранните банки (държани от клоновете им на Острова) са за около 4 трлн. британски лири. В същото време във Великобритания има и 110 клонове на международни застрахователни компании, от които 80 са от останалата част на Европейския съюз.

След Брекзит всички тези банки ще трябва да кандидатстват за разрешение да продължат да оперират в Обединеното кралство. Въз основа на фактори като размера на активите и риска на дейността им, АЦБ може да изисква по-голям надзор върху дейността им в рамките на ЕС. Ако обаче Брекзит преговорите вървят зле, Английската централна банка смята, че тя няма да има достъп до необходимата информация и в резултат на това може да принуди тези европейски банкови клонове да се превърнат в дъщерни дружества на съответните кредитни институции. Банките, които оперират с големи франчайзинги на дребно в Обединеното кралство ще трябва автоматично да създадат дъщерни дружества след излизането на страната от ЕС.

За разлика от тези компромисни предложения на АЦБ, властите в ЕС гледат точно в обратната посока, като обмислят затягане на финансовите правила и настояват, че банките в Лондон, които искат да запазят дейността си в единния търговски блок след Брекзит, ще трябва да създадат отделни и напълно функциониращи банкови поделения на континента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна