Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ripple Labs е десетата най-скъпоструваща компания в света благодарение на критовалутата рипъл

Снимка: архив, trading101.eu

Криптовалутата рипъл (ripple) продължава да поскъпва драматично, нараствайки с нови 34% само в рамките на днешната търговия до рекорден връх от 3,8 щатски долара. Само в рамките на първите дни на търговия на настоящата година цената на рипъл се повиши с 65%, като през миналия месец стойността и скочи 14 пъти и цели 300 пъти в рамките на изминалата година.

По-голямата част от това драматично възходящо движение е факт, след като няколко финансови институции - главно от Япония и Южна Корея - проявиха интерес към възприемане на технологията на разплащане на компанията Ripple Labs, чрез която да бъде заместена досегашната система SWIFT за парични преводи.

С днешното поредно поскъпване, пазарната стойност на рипъл вече достигна 144 млрд. долара, като единствено пазарната стойност на биткойните в обръщение е по-голяма и в размер на около 244 млрд. долара. Трябва обаче да се има предвид, че едва 38% от рипълите се намират в обращение, като останалите се притежават от компанията Ripple Labs, която е и първоизточникът на тази криптовалута.

                                                                                                                                                    Графика на рипъл / долар

СнимкаАко бъдат включени и дигиталните валути, притежавани от базираната в Сан Франциско компания Ripple Labs, рипълът може да се окаже и най-ценната криптираща валута. Това от своя страна вече прави и самата компания-майка една от най-скъпоструващите компании в света. Ако бъдат включени и рипълите, които не се намират в обръщение, пазарната стойност на Ripple Labs вече достига огромните 225 млрд. долара.

По този начин компанията, използваща мощния инструмент "блокчейн" за безпроблемното осъществяване на разплащания по целия свят, ще се окаже десетата най-скъпоструваща компания в глобален план, изпреварвайки дори гиганти като Wal-Mart, Visa или Coca-Cola.

В същото време стойността на богатството на нейния главен изпълнителен директор Крис Ларсен вече се оценява на около 55 млрд. долара, което го превръща автоматично в осмият най-богат човек на планета, изпреварвайки дори главния изпълнителен директор на Google Лари Пейдж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени