Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският парламент разшири употребата на албанския език

Законът бе приет с 69 гласа „за“ в 120-членното Събрание.
Снимка: Агенция МИА

Македонският парламент прие закон, разширяващ употребата на албанския език в страната и силно критикуван от дясната опозиция, като застрашаващ единството на страната, предаде АФП.

Законът бе приет с 69 гласа „за“ в 120-членното Събрание. Това стана в отсъствието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които бойкотират парламента от декември миналата година, когато бяха арестувани 5-има техни колеги и други граждани за намеса в инцидентите в Събранието през април след избора на албанец за шеф на Събранието.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговата писменост, да бъде и езикът, на който говорят поне 20% от гражданите на страната и тяхната писменост, тоест албанският език.

Приемането на такъв закон бе поискано от албанските партии в Македония, преди да се съгласят да влязат в коалиция със Социалдемократическия съюз миналата година. Тази сделка прати в опозиция ВМРО-ДПМНЕ, която управляваше от 2006 г.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че приетият закон е неконституционен. "Той бе приет с измама, с фалшиво изрисуване на европейско знаменце и чрез злоупотреба на процедурите за приемане на закони от значение за интеграцията на страната в ЕС", се казва в съобщение на партията. Според ВМРО-ДПМНЕ законът вреди на хомогенността на македонското общество, а двуезичността ще създаде хаос в юридическата област и неефективни институции, както и паралелност в институциите на централно и местно ниво.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна