Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония и Гърция договорили работни групи по спора за името

Никола Димитров - външен министър на Македония
Снимка: БГНЕС

Македония и Гърция са постигнали съгласие да формират работни групи, водени от външните министри на двете страни за разговори, които да търсят решение по спора за името на бившата югославска република, заяви македонският дипломат №1 Никола Димитров, цитиран от Ройтерс.

В интервю за агенцията той съобщи, че очаква първата им среща през февруари. Посредник в разговорите за името е специалният пратеник на ООН - американският дипломат Матю Нимиц, който трябва да се срещне в сряда с главните преговарящи на двете страни. Досега външни министри не са участвали пряко в преговорите.

Димитров се срещна с гръцкия си колега Никос Кодзиас в четвъртък в Солун, за да обсъдят начините за напредък по решаването на спора. „Разделихме се убедени, че има воля в двете страни да вървим напред“, заяви той в интервюто пред Ройтерс.

Спорът за името блокира интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Атина се опасява, че името Македония съдържа териториални претенции към неин северен регион със същото име.

Със споразумение от 1995 г. Гърция позволи на страната в международните отношения да бъде наричана Бивша югославска република Македония. Това е името, с което Македония бе приета през 1993 г. в ООН, така е наричана в НАТО, ЕС и други международни организации. Но по конституция, приета след отделянето от Югославия през 1991 г., тя се нарича Република Македония.

„Идентичността е много важна за нас. Трябва да намерим начин да убедим гръцките колеги, че има ясна разлика между нашата страна и географския регион с това име, включващ Северна Гърция“, заяви Димитров. Той е предпазлив оптимист за разрешаването на спора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна