Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк ще включи китайския юан във валутните си резерви

Андреас Добрет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Германия е взела решение да включи китайския юан в своите валутни резерви, заяви Андреас Добрет, член на Бундесбанк. 

Днес мога да кажа, че Германската централна банка реши да включи китайската валута ренминби в нашите валутни резерви, посочи той на финансов форум в Хонконг, съобщава Ройтерс.

Добрет допълни, че това решение е било взето, след като през юни 2017-а година Европейската централна банка обърна част от доларовите си валутни резерви за 500 млн. евро в юани, отразявайки нарастващото използване на китайската валута и важността на Пекин като един от най-големите търговски партньори на еврозоната. Той обаче отказа да коментира за каква сума става въпрос. 

Юанът се използва все по-често като част от валутните резерви на централните банки - например ЕЦБ включи китайският юан във валутните си резерви, но и други европейски централни банки вече предприеха подобна стъпка, отбеляза Добрет.

След фанфарите около приемането на юана в референтната валутна кошница на Международния валутен фонд, или т.нар. "Специални права на тираж" (СПТ) през 2016-а година, походът за засилване на влиянието на китайската валута юана се забави. С оглед на факта, че все още е налице контрол върху капитала в рамките на Китай, подкрепата за валутата на втората по големина икономика в света спадна до шеста позиция в класацията за най-използваните валути в света, след като през август 2015-а година юанът достигна рекордно четвърто място, показват данни на международната система за разплащания Swift. Грешките по пътя към по-гъвкав и по-свободно търгуем юан през 2015-а година подтикнаха Китай да удвои контрола върху капитала и на този етап няма ясен знак, че този контрол ще бъде отменен. Въпреки това в рамките на изминалата година китайската валута поскъпна с 6,8% спрямо щатския долар.

Не става въпрос за голяма сума, но това е нещо, за което взехме решение и искаме да бъдем част от него, посочи Добрет и в интервю за телевизия Блумбърг.

Фактът, че юанът вече е включен в кошницата със СПТ и фактът, че ЕЦБ реши да го включи във валутните си резерви, са фактори, които Бундесбанк взе предвид, допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна