Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото правителство на милиардера Бабиш подава оставка

Премиерът Андрей Бабиш говори на заседание на парламента във вторник, на което неговото правителство не получи вот на доверие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото правителство на премиера милиардер Андрей Бабиш реши да подаде оставка, след като във вторник не успя да получи вот на доверие от парламента, съобщи Ройтерс.

Правителството ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов кабинет от президента Милош Земан. Негов говорител каза, че той ще приеме оставката на правителството до края на седмицата.

При гласуването на вота на доверие във вторник „против“ бяха 117 депутати от 8 партии в 200-местния парламент. Те обясниха, че го правят заради обвиненията срещу милиардера в измама. Правителството бе подкрепено от 78-те депутати на партията АНО на Бабиш.

Полицията обвинява Бабиш, който е магнат в областта на химическата и хранително-вкусовата промишленост и притежава важни медии, в измама с евросубсидии, предназначени за малкия и среден бизнес, в размер 2 млн. евро. Милиардерът отрича да има вина. Очаква се парламентът да реши дали да снеме имунитета му в петък.

Преди време президентът Земан каза, че ще връчи втори мандат на Бабиш за съставяне на правителство, но поиска да си осигури подкрепата на поне 101 депутати.

Лидерът на АНО възнамерява веднага да започне преговори с другите партии в парламента. Анализатори допускат, че Бабиш може да получи подкрепата на комунистите и на социалдемократите, които имат общо 30 депутати в долната камара. Социалдемократите обаче поставят условия - Бабиш да не е премиер, а АНО да се откаже от министерствата на правосъдието, вътрешните работи и финансите.

Разговорите за ново правителство може да се проточат и заради възможното напускане на президентския пост от Земан. На първия кръг от изборите за държавен глава той получи 38,75%, като на балотажа на 26-27 януари ще се изправи срещу Иржи Драхош - бивш шеф на Чешката академия на науките, получил 26,51 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна