Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден връх за руския основен фондов индекс MOEX

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на днешната търговия руският основен фондов индекс нарасна до рекорден исторически връх благодарение на силното представяне на пазарите на акции по цял свят и в резултат на относително високите цени на петрола.

Водещият индекс на борсата в Москва, деномиран в рубли - MOEX се повиши при старта на търговията в четвъртък към рекорден връх от 2295,53 пункта, като само в дните от началото на годината той вече бележи ръст от 8,5 на сто. Трябва да се има предвид, че MOEX е бившият фондов индекс MICEX, който беше в сила до преди декември 2017-а година.

В същото време другият водещ индекс на московската борса - RTS, който е деноминиран в долари, поскъпна с около 0,5% към 1274,89 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от август 2014-а година насам.

Днешният подем на руската борса следва снощното поредно силно представяне на пазара на акции на "Уолстрийт", където индексът на сините чипове DJIA се повиши с цели 323 пункта (ръст с 1,3%) до нов рекорден връх от 26115,56 пункта, приключвайки за пръв път в своята история над психологическото ниво от 26000 пункта.

Важна роля за възходящото движение на борсата в Москва оказват и високите петролни цени с оглед на факта, че петролът е ключова експортна стока на страната. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през март се търгува около 69,30 долара за барел, което е далеч над нивата около 40 долара за барел, които само до преди няколко месеца бяха заложени като прогноза от властите в Кремъл и от руската централна банка.

Руската рубла също намира подкрепа от високите петролни цени, поскъпвайки в началото на днешната европейска търговия към 56,74 рубли за един щатски долара, доближавайки тяхното най-силно ниво около 56,20 от юни 2017-а година. Спрямо еврото, рублата поскъпва с 0,1% към 69,28 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени