Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка запази без промяна лихвените ставки с оглед на високата инфлация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Централната банка на Турция остави без промяна основните си лихвени ставки, заявявайки, че ще се придържа "решително" към затегнатата си лихвена политика, докато инфлацията не се подобри (не започне да отслабва). Това нейно днешно решение е факт, въпреки постоянните призиви на турския президент Реджеб Ердоган за политика на евтини кредити, посочва Ройтерс.

На шесто поредно заседание Комитетът по парична политика на банката запази непроменени едноседмичната репо лихва на ниво от 8,0%, маргинална овърнайт заемна лихва на ниво от 9,25% и кредитната овърнайт лихва на ниво от 7,25%.

Централните банкери посочиха, че настоящите повишаващи се нива на инфлацията и на инфлационните очаквания продължават да представляват риск за ценовото поведение. Банката се ангажира да използва всички налични финансови инструменти за постигане на целта за ценова стабилност.

Твърдата позиция по отношение на паричната политика ще бъде запазена решително, докато прогнозите за инфлацията не покажат значително подобрение, независимо от базовите ефекти и от временните фактори, и докато не станат съвместими с заложените инфлационни цели.

Докато централната банка набляга на борбата с инфлационния натиск, президентът Ердоган е ясно изразен опонент на високите лихвени проценти, настоявайки търговските банки да отпускат по-нисколихвени заеми, за да стимулират икономиката.

Трябва да се има предвид, че годишната инфлация на Турция възлезе през 2017-а година на цели 11,92% - далеч над официалното целево ниво на централната банка от 5 на сто.

Турската икономика успя да се възстанови рязко от спада, който последва опита за преврат през 2016-а година, подпомогната от поредица правителствени стимулиращи мерки, като през третото тримесечие на миналата година БВП нарасна на годишна база с цели 11,1%, отбелязвайки по този начин най-солидна експанзия от шест години насам.

Турската лира реагира позитивно на днешното решение на централната банка да остави без промяна лихвените ставки. Щатският долара се понижава с 0,8% към часово дъно за деня от 3,7858 турски лири, като в същото време еврото се търгува около 4,6400 лири, отстъпвайки от 7-седмичния връх към 4,6944 лири, достигнат по-рано тази седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени