Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на капиталовите пазари след временното спиране на работата на федералните власти в САЩ

По време на търговията в понеделник щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби недалеч от неговите тригодишни дъна от предходната седмица, тъй като инвеститорите са в очакване на решение на кризата с краткосрочното финансиране в САЩ, която доведе до принудително прекратяване на дейността на американските федерални власти за трети пореден ден.

Очаква се по-късно днес (към 19:00 ч. наше време) Сенатът да направи нов опит да гласува законопроект за допълнително краткосрочно финансиране на държавната администрация и федералните агенции до 8-и февруари, надявайки се в рамките на този срок да бъде намерен компромис между републиканските и сенаторите демократи.

Въпреки, че това е първото принудително временно прекратяване на работата на федералните власти в САЩ от 2013-а година насам, глобалните инвеститори не изглеждат сериозно притеснени, тъй като те продължават да акцентират предимно върху силните глобални икономически перспективи и здравите корпоративни печалби.

Индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се търгува около 90,55 паунда - недалеч от неговото тригодишно дъно към 90,11 пункта, достигнато в средата на предходната седмица.

Еврото стартира днешната търговия с повишение към 1,2272 долара главно като реакция на новината от неделя, че социалдемократите на Мартин Шулц гласуваха за официалното стартиране на преговори с десницата на канцлера Ангела Меркел за формиране на управляваща коалиция в Германия. Последва обаче заличаване на голяма част от тези първоначални печалби и в ранния следобед единната валута зацикли около 1,2250 нивото - между нейният връх от 17-и януари около 1,2322 долара (най-високо ниво от декември 2014-а година) и дъната от миналата седмица към 1,2177/65 долара.

Британската лира пък се търгува обратно над 1,3900 долара с поглед към важния ѝ връх от петък около 1,3945 долара (най-високо ниво от 24-и юни 2016-а година  - денят след референдума в подкрепа за Брекзит). Известна подкрепа за паунда оказва неделно интервю за Би Би Си на френския президент Еманюел Макрон, в което той посочи, че докато желанието на британския премиер Тереза Мей за запазване на пълен достъп на Великобритания до единния европейски пазар е неизпълнимо, може да бъде постигнато нещо между това нейно желание и едно обикновено търговско споразумение. Към този момент позицията на ЕК е, че Обединеното кралство трябва да избира между търговско споразумение от типа на това между ЕС и Норвегия, или подобно на това между ЕС и Канада (като при второто ще се изключи големия британски сектор на услугите).

Подобно на борсите в САЩ и на голяма част на борсите в Азия, инвеститорите на европейските фондови пазари също не изглеждат притеснени от временното спиране на работата на американското федерално правителство.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,24% към нов многогодишен връх от 401,52 пункта - най-високо негово ниво от август 2015-а година. Немският индекс DAX нараства с 0,18% към 13 456 пункта (най-високо ниво от ноември 2017-а година), френският индекс CAC-40 се повишава с 0,23%, а италианският MIB - с 0,49%. Най-солиден ръст с близо 1% регистрира индексът на борсата в Мадрид - Ibex-35 благодарение на решението на агенция "Стандард енд Пуърс" да повиши кредитния рейтинг на Испания.

За разлика от европейските пазари на акции, фючърсите на американските основни фондови индекси се търгуват под леко натиск преди старта на търговията на "Уолстрийт". Фючърсите на индекса DJIA се понижават с 0,2%, на широкият индекс S&P500 - с 0,05% и на Nasdaq100 - с 0,04%, но след като последните два индекса приключиха петъчната търговия с поредни рекордни исторически върхове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна