Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицират камили от конкурс за красота заради ботокс

Мъж приветства зрителите, докато язди на фестивала на камилите „Крал Абдул Азиз“ в Саудитска Арабия.
Снимка: Ройтерс

Десетки камили не бяха допуснати до годишния конкурс за красота в Саудитска Арабия, тъй като техните водачи използвали ботокс, за да ги разкрасят, съобщи Ройтерс.

Съдии оценяват традиционните за пустинята едногърби камили по големината на техните уста, бузи, глави, колена… И изглежда в амбицията за награда някои прибягват до непозволени методи, променящи естествения вид на животните.

Камилата е символ на Саудитска Арабия. Научили сме се да я пазим от необходимост, а сега а съхраняваме за забавление, обяснява главният съдия Фаузан ал Мади.

Много неща се променят в консервативното мюсюлманско кралство - за първи път отварят първите кина от 35 години, разрешава се на жените да ходят на стадиони, да шофират. Властите се опитват за смекчат реакцията срещу реформите, като наблягат и на традиционните ценности. А за бедуините на Арабския полуостров няма нещо по-важно от камилата, използвана в продължение на столетия за храна, транспорт, при войни или за компания.

Затова годишния едномесечен фестивал на камилата бе преместен миналата година от отдалечен пустинен район в покрайнините на столицата Рияд. Властите изградиха съоръжения за 213 млн. реала ($57 млн.) - за състезания, за конкурса по красота, павилион за търгове. Има и щандове за храни, контактен зоопарк с най-високите и на-ниски камили, музей със скулптури в естествен размер на животните, палатки за опитване на камилско мляко и разглеждане на продукти от вълната им. Както и планетариум, обясняващ как арабите са яздели камилите в пустинята, ориентирайки се по звездите.

За половината от времето на фестивала тази година посетителите се увеличили с едва трета спрямо 2016 г., като около 300 000 души изминали 90-те минути път от Рияд.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна