Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покупката на "Скай" от "Фокс" не е в обществен интерес според британския антитръстов регулатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антитръстовият регулаторен орган на Обединеното кралство установи предварително, че предложеното придобиване на британския платен телевизионен гигант Sky от водещата филмова и телевизионна групировка 21st Century Fox на Рупърт Мърдок "не е в обществен интерес" поради опасения от връзка с плурализма, съобщават водещите световни финансови агенции.

Британският оторизиран орган по конкуренцията и пазарите CMA обяви, че ако сделката бъде осъществена по начина, по който беше предложена, това ще доведе до засилване на влиянието върху общественото мнение на семейния тръст "Мърдок", който контролира както Fox, така и News Corp., която пък притежава информационната финансова агенция "Дау Джоунс".

През 2016-а година компанията 21st Century Fox закупи 61% от телевизионния гигант Sky за 11,4 млрд. британски лири (около 15,1 млрд. долара или към 12,7 млрд. евро). Тази сделка вече получи одобрение от регулаторните органи в Австрия, Германия, Ирландия и Италия, както и от тези на целия Европейския съюз.

От Fox заявиха, че са разочаровани от това предварително решение на CMA. Компанията обаче подчерта, че ще продължи да си сътрудничи с британския регулатор преди публикуването на неговия окончателен доклад за сделката, който ще се състои през май 2018-а година.

Новината допринесе за поскъпване с 2,69% на акциите на Sky Plc при старта на днешната търговия в Лондон.

Трябва да се напомни, че в края на 2017-а година филмовата компания Walt Disney Co. обяви, че е постигнала споразумение за покупката на телевизионния, филмовия и на международния бизнес на притежавания от Рупърт Мърдок гигант 21st Century Fox Inc. за 52,4 млрд. долара под формата на акции.

Днешното решение на британския регулатор обаче може да усложни плановете на Walt Disney да закупи основния пакет с активи на империята "Мърдок", включително и сателитната телевизия Sky. Изглежда, че от Walt Disney се надяваха, че Рубърт Мърдок ще поеме пълен контрол на европейския телевизионен канал (на този етап той официално притежава 39% от тв Sky) във времето, когато американската компания приключи процеса по поглъщане на бизнеса на австралийския милиардер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени