Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на британския бюджетен дефицит в края на 2017 година

Бюджетният дефицит във Великобритания се сви изненадващо рязко през декември до най-ниско ниво от десетилетие насам в резултат на рекордни приходи от данък добавена стойност (ДДС) и необичайно голямо по размер възстановяване на средства от Европейския съюз, показват данни на британската статистика ONS.

Британският бюджетен дефицит за деветте месеца до декември 2017-а година (първите 9 месеца на британската финансова година, започваща на 1-ви април) се сви до 50 млрд. паунда. Това е най-малката по размер финансова дупка между приходите и разходите от 2007 година насам и с близо 12% по-малък от дефицитът спрямо същия период на 2016-а година.

Заемите в публичния сектор, изключвайки банките, се понижи през декември с цели 2,5 млрд. паунда спрямо година по-рано до 2,6 млрд. британски лири (най-слабо ниво на публичните заеми от декември 2000-а година насам).

Според ONS основна причина за това е възстановяването на кредити от ЕС за 1,2 млрд. евро, отразявайки факта на договорения за 2017-а година по-малък по размер общ европейски бюджет и възходящата ревизия на икономическите прогнози за страните - членки на съюза. Редица членове на съюза отбелязаха през миналата година по-силен от очакваното икономически растеж, надминавайки представянето на икономика на Обединеното кралство, което на практика доведе до намаляване на реалия размер на британския принос в общия европейски бюджет.

В същото време приходите в британската хазна от ДДС са нараснали през декември на годишна база с 4,9% до рекордните в историята 1,23 млрд. паунда.

Днешните по-добри данни вероятно ще помогнат на британския финансов министър Филип Хамънд да изпълни заложените фискални цели за финансовата година, приключваща на 31-ви март. Според последните прогнози на министерството на финансите, бюджетният дефицит за отминаващата фискална година трябва да бъде в размер на 49,9 млрд. паунда, което се равнява на 2,4% от брутния вътрешен продукт на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени