Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери задигнали най-малко $172 млн. през 2017 г., сочи доклад

В жълто са 20-те страни, обхванати от проучването на "Нортън".

Хакери са задигнали $172 млрд. от 978 милиона интернет потребители в 20 страни с общо население около 3,1 млрд., сочи годишният доклад за 2017-а на компанията за киберсигурност „Нортън“.

Загубите са не само финансови, тъй като всяка жертва на киберпрестъпление е загубила средно 23,6 часа или почти три работни дни, за да се занимава с последиците от атаката.

Данните, събрани след онлайн анкета с над 21 000 потребители в 20-те страни, сочат, че 44 на сто от тях са изпитали последици от киберпрестъпление през последните 12 месеца. Най-често става дума за заразяване с вирус или друга заплаха за сигурността (53%), измама с кредитна или дебитна карта (38%), пробив на паролите (34%), непозволен достъп или хакване на имейл или акаунт в социални медии (34%), онлайн покупка, която се оказала измама (33%), отваряне на мошенически имейл или разкриване на лична информация в отговор на такъв (32%).

В глобален план жертвите на киберпрестъпление имат близки профили: те всеки ден работят на множество устройства вкъщи или другаде, но имат уязвимо място в киберсигурността. Като цяло използват една парола за множество акаунти или я споделят с други. Прекалената самоувереност в личните възможности за защита от киберпрестъпление, както и убедеността, че „няма да се случи на мен“ също допринасят за уязвимостта, посочва „Нортън“.

Сред анкетираните са граждани на САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Китай, Индия, Япония, Австралия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени