Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хакери задигнали най-малко $172 млн. през 2017 г., сочи доклад

В жълто са 20-те страни, обхванати от проучването на "Нортън".

Хакери са задигнали $172 млрд. от 978 милиона интернет потребители в 20 страни с общо население около 3,1 млрд., сочи годишният доклад за 2017-а на компанията за киберсигурност „Нортън“.

Загубите са не само финансови, тъй като всяка жертва на киберпрестъпление е загубила средно 23,6 часа или почти три работни дни, за да се занимава с последиците от атаката.

Данните, събрани след онлайн анкета с над 21 000 потребители в 20-те страни, сочат, че 44 на сто от тях са изпитали последици от киберпрестъпление през последните 12 месеца. Най-често става дума за заразяване с вирус или друга заплаха за сигурността (53%), измама с кредитна или дебитна карта (38%), пробив на паролите (34%), непозволен достъп или хакване на имейл или акаунт в социални медии (34%), онлайн покупка, която се оказала измама (33%), отваряне на мошенически имейл или разкриване на лична информация в отговор на такъв (32%).

В глобален план жертвите на киберпрестъпление имат близки профили: те всеки ден работят на множество устройства вкъщи или другаде, но имат уязвимо място в киберсигурността. Като цяло използват една парола за множество акаунти или я споделят с други. Прекалената самоувереност в личните възможности за защита от киберпрестъпление, както и убедеността, че „няма да се случи на мен“ също допринасят за уязвимостта, посочва „Нортън“.

Сред анкетираните са граждани на САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Китай, Индия, Япония, Австралия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.