Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017-а е най-скъпо струващата в историята година по отношение на природните бедствия, причинили загуби за 344 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2017-а година се оказва най-скъпо струващата в историята година по отношение на природните бедствия с икономически загуби за цели 344 млрд. щатски долара, дължащи се на катаклизми като ураганите "Харви", "Ирма" и "Мария", тайфунът "Хато" в Китай и циклонът "Деби" в Австралия. Това съобщава агенция MarketWatch, цитирайки анализ на екипът за изследване на катастрофични модели на британската компания Aon Benfield, която е водещ световен презастрахователен посредник и консултант,

В доклада "Времето, климата и катастрофите: Годишен доклад за 2017 година" екипът на компанията разкрива, че през миналата година е имало 330 катастрофални природни бедствия, 97% от които са били причинени от свързани с промяна на времето събития.

Икономическите загуби от тези бедствия са били с 93% по-големи от осреднените за периода от 2000-а до 2016-а година, посочва екипът на Aon Benfield.

Застрахователните загуби за частния сектор и за правителствено финансираните спасителни програми възлизат през 2017-а година на 134 млрд. долара - точно под рекордните 137 млрд. долара през 2011-а година.

Докато 2017-а беше скъпа година за застрахователната индустрия, презастрахователният пазар разполагаше с приблизително 600 млрд. долара, за да издържи на огромния обем изплащания на застраховки, посочи Ерик Андерсън, който е главен изпълнителен директор на компанията Aon Benfield.

Той също така отбеляза, че са били застраховани 36% от икономическите щети за около 80 млрд. долара, причинени от ураганите "Харви", Ирма" и "Мария". Застрахователните загуби в следствие на пожари пък са достигнали рекордните 14 млрд. долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна