Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар преговаря с Русия за покупка на ракети С-400

Руски зенитно-ракетен комплекс С-400
Снимка: rt.com

Катар е във финалния етап от преговорите с Русия за покупката на зенитни ракетни комплекси С-400, съобщи посланикът на близкоизточната държава в Москва, предаде агенция Франс прес.

„Преговорите по този въпрос са в напреднал етап“, заявил Фахад бин Мохамед ал-Атиях пред ТАСС. Той добавил, че се разговаря и за купуване на „технологии за сухопътните сили“.

Съобщението дойде след знаковото посещение миналата година на саудитския крал Салман в Москва, когато Рияд подписа предварителни споразумения за покупката на С-400 и противотанкови управляеми ракетни комплекси.

Водени от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет преустановиха контактите си с Катар през юни 2016 г. заради предполагаемите връзки на Доха с ислямистки екстремисти и с Иран. Катар отхвърли обвиненията и предприема усилия във всички посоки, за да противодейства на регионалната изолация.

Миналия месец Русия обяви, че е приключила преговорите с Турция за продажбата на батареи С-400, което не бе прието еднозначно от съюзниците на Анкара в НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна