Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Новият Ту-160 ще укрепи ядрената триада на Русия

4
Полет на новия самолет Ту-160 „Петър Дейнекин“ в Казан.
Снимка: Кремъл

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, след като наблюдава в Казан полет на новия самолет Ту-160 „Петър Дейнекин“, че стратегическият свръхзвуков бомбардировач ще укрепи ядрената триада на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Това е сериозна стъпка в развитието на високотехнологичната сфера и укрепване на отбранителните способности на страната, защото е един от елементите на ядрената ни триада във въздуха, добави той в разговор с работници в Казанския авиационен завод.

В отговор на поканата за полет с новия самолет след година и половина, Путин припомни, че вече е летят с неговия предшественик през 2005 г. 

Президентът каза, че предстои подписване на договор за производството на 10 нови машини до 2027 г., което ще осигури пълно натоварване на завода в Казан. Но препоръча диверсификация на производството, включително с проектиране на граждански пътнически свръхзвуков самолет.

Преди това Путин наблюдава демонстрационен полет на Ту-160 „Петър Дейнекин“, който продължи 7 минути на неголямата височина от 300 метра.

Модернизираният стратегически ракетоносец ще е оборудван с нова единна информационна система, ново пилотажно-навигационно оборудване, автоматична бордова система за управление, бордови радар, комплекс за радиоелектронно противодействие. Предвижда се усъвършенстването и на други системи, като модернизацията ще увеличи ефективността на самолета 60%.

Новият Ту-160 със заводски номер 0804, чийто полет наблюдава Путин, бе кръстен на първия главнокомандващ ВВС на Русия Петър Дейнекин (1937-2017).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени