Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ в Кърджали организира протести с искане за по-високи заплати в бюджетната сфера

Снимка: БГНЕС

От структурата на КНСБ в Кърджали организират днес протести с искане за по-високи заплати в бюджетната сфера. При планирано повишение на трудовите възнаграждения с 22 процента, реално заложените средства в бюджета на Общината са двойно по-малко, подчертават синдикалистите. 

Парите за по-високите заплати са целева държавна субсидия. С тях трябва да се изплатят увеличените възнаграждения в бюджетната сфера, според колективните трудови договори. На проведеното преди дни обществено обсъждане на финансовата рамка на общината, представителите на КНСБ разбрали, че в тазгодишния бюджет са заложени не 22 процента повишение на заплатите, а само 11. 

Според регионалния синдикален лидер Иванка Караколева, за някои от работещите увеличение изобщо не е предвидено, а за други като социалния патронаж, то е едва 5 на сто. Според Караколева, вместо за заплати, част от парите са пренасочени към други дейности като изплащане на ток, вода и гориво. Синдикатът настоява увеличението на заплатите в реалният им размер да бъде гласувано още на следващата сесия на общинския съвет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна