Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на Великобритания в ЕС са преброени, посочи френският външен министър пред японския бизнес

Външни министри на Франция и Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският бизнес трябва да осъзнае, че членството на Великобритания в Европейския съюз "приключва", заяви в понеделник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, като в същото време отбеляза, че Франция би била привлекателна алтернатива след Брекзит.

Съобщението за нас е ясно: присъствието на Великобритания в Европейския съюз приключва, посочи той пред агенция Франс прес, описвайки проведените от него разговори с японски бизнес лидери по време на негово четиридневно посещение в страната на Изгряващото слънце.

През март 2019-а година ще дойде краят на членството на Обединеното кралство в ЕС, добави той в последния ден на своята визита, насърчавайки по този начин японските компании да се изправят пред реалността на процеса по Брекзит.

Агенция Франс прес отбелязва, че японските банки бяха сред първите, които реагираха на решението на британците на проведения през юни 2016-а година референдум за напускане на ЕС, като през миналата година Sumitomo Mitsui Financial Group заяви, че ще създаде дъщерно дружество във Франкфурт като част от подготовката за Брекзит".

Мнозинството японски компании, присъстващи във Великобритания, обаче са по-предпазливи по отношение на публичното обявяване на подобни планове, свързани с Брекзит, въпреки усилията на други европейски държави да се опитат да гледат на тях като на алтернативни бизнес дестинации. Европейските финансови центрове, сред които Париж, Дъблин и Амстердам, удвоиха усилията си да привлекат лондонския бизнес на външни за съюза компании.

Разбира се, аз бих искал Франция да приеме възможно най-много японски компании, но самите японски компании трябва да направят своя избор. Ние само трябва да им кажем: Край на Великобритания в ЕС. Ето какво ви предлагаме ние: история, професионална квалификация, образование, възстановена конкурентоспособност, нашата привлекателност като бизнес дестинация, подчерта френският външен министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна