Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на икономическия растеж на Франция в края на 2017 година

Растежът на френската икономика се ускори очаквано през последното тримесечие на миналата година благодарение на по-силен износ и бизнес инвестиции при известно забавяне на потребителските разходи, показва експресна оценка на официалната статистика на страната Insee. В рамките на цялата 2017 година икономиката на Франция отбеляза най-солидна експанзия от шест години насам.

Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през периода октомври – декември 2017 година с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато се се увеличи с 0,5%, потвърждавайки по този начин осреднените очаквания на финансовите пазари.

На годишна база растежът на БВП на Франция се ускори през четвъртото тримесечие на 2017-а до 2,4% от 2,3% през трите месеца до края на септември и очаквания за запазване на темпото на растеж от третото тримесечие, като това е най-здравият растеж от 2011 година насам.

                                                     Графика на тримесечен БВП на Франция спрямо година по-рано

Снимка

Подкрепа за добрия растеж на френската икономика в края на миналата година оказва нарастването на дълготрайните бизнес инвестиции с 1,1% спрямо третото тримесечие, когато те се увеличиха с 0,9%, допринасяйки с 0,5 процентни пункта към общата икономическата експанзия.

Нетната международна търговия на страната допринесе с 0,6 процентни пункта към растежа на БВП, след като през периода октомври – декември растежът на износа се ускори до 2,5% от 1,1% през третото тримесечие, докато растежът на вноса се забави рязко до 0,7% от 2,4 на сто.

Разходите на домакинствата се повишиха по-скромно с 0,3% през четвъртото тримесечие след двойно по-силно повишение с 0,6% през предходните три месеца. Въпреки това крайното вътрешно потребление, изключвайки складовите бизнес запаси, допринесе с 0,5 проценти пункта към растежа на БВП на Франция.

Общото производство в страната пък се повиши с 0,8% след растеж с 0,7% през предходните три месеца благодарение на рязко ускоряване на растежа на промишлената индустрия до 1,5% от 0,8%, докато енергийното производство отбеляза известно отслабване, свивайки се с 0,9% след повишение с 1,5% през периода юли – септември.

В рамките на цялата изминала година френската икономика се разшири с цели 1,9%, отбелязвайки най-здрава експанзия от 2011 година насам и след анемичен растеж от 1,1% година по-рано. Това ускоряване на икономическия растеж се дължи до голяма степен на увеличаване на инвестициите с 3,7%, посочи Insee. В същото време потребителските разходи за отминалата година се повишиха с 1,3%, износът нарасна с 3,5%, а вносът с 4,3 на сто.

Френската статистика очаква запазване на добрия икономически импулс и през новата година, като прогнозира нарастване на БВП през първото тримесечие с 0,5% и с 0,4% през второто тримесечие. Подкрепа за доброто представяне на френската икономика продължава да оказва ускоряващият се икономически растеж в останалите търговски партньори от еврозоната, рекордно ниските лихвени проценти и подобряващият се трудов пазар при постепенно намаляване на нивото на безработица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна