Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първата си реч "За състоянието на съюза"

Тръмп призова за единство, но срещна скептицизъм у демократите

Президентът на САЩ получи 70 пъти овации от републиканците, някои от опозицията го освиркаха

4
Доналд Тръмп произнася речта "За състоянието на съюза" пред двете камари на Конгреса във Вашингтон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призова за национално единство и здрави граници в първата си реч „За състоянието на съюза“, но демократите реагираха скептично, а и посланията му сякаш бяха отправени повече към неговите съпартийци републиканци.

По време на най-важното си обръщение пред двете камари на Конгреса той настоя за „едно американско семейство“ след година, белязана от язвителни забележки, разделение и скандали. Но през повечето време на речта си, в която акцентира върху приетото намаляване на данъците и добрите показатели на икономиката, Тръмп гледаше републиканците, а не демократите.

От съпартийците си, които стояха от лявата му страна в Камарата на представителите, той получи 70 овации, посочва Ройтерс. Като цяло демократите бяха тихи, като мнозина бяха облечени в черно в знак на солидарност с жертвите на сексуални посегателства, която допринесе за мрачното настроение в тяхната страна на залата.

Някои конгресмени от опозицията свиркаха и дюдюкаха, докато президентът обещаваше да ограничи възможностите на имигрантите да помогнат за прехвърлянето на техни роднини в САЩ. Демократите бяха поканили като гости 20 имигранти, вкарани незаконно в страната от родителите си, когато са били деца.

Републиканците посрещнаха с одобрителни възгласи обявения от президента напредък в отслабването на Обамакеър - емблематичния закон за здравеопазването, прокаран от предишния стопанин на Белия дом Барак Обама. Те се радваха и на споменаването на намаляването на данъците, американския флаг, Бог и копаенето на „красиви чисти въглища“.

Като цяло тонът на Тръмп бе необичайно помирителен, отбелязва АФП, макар че той не показа компромис по основен свой приоритет - намаляването на имиграцията.

В отговора на демократите на речта Джо Кенеди Трети, конгресмен от Масачузетс, заяви, че първата година от президентството на Тръмп е пренебрежително да се нарече „хаос“, белязан от партизанщина и вътрешнополитически интриги. Според него Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани, трансджендър хора и други.

Гост от Северна Корея

Президентът засегна серия външнополитически теми, като в един момент се обърна към избягал през 2006 г. мъж от Северна Корея, чийто крак се наложило да бъде ампутиран през 1996 г., след като операцията на прегазения от влак протекла зле. Джи Сьон Хо бе настанен в близост до първата дама Мелания Тръмп на специална трибуна за гостите на президента. Конгресмените аплодираха дълго Джи, когато Тръмп каза, че историята му е пример за пламенното желание на всяко човешко същество да живее свободно.

Президентът предупреди, че опасният стремеж за сдобиване с ракети с ядрен боен заряд от страна на Северна Корея може много скоро да заплаши САЩ, но се водела кампания за максимален натиск, за да бъде избегнато това.

Тръмп каза, че страни - съперници като Китай и Русия застрашават интересите, икономиката и ценностите на САЩ, като предупреди, че пред такива държави проявата на слабост е най-сигурният път към конфликта.

За да се гарантира мощта на Вашингтон, президентът на САЩ поиска от Конгреса да гласува необходимите средства за въоръжените сили, по-специално за модернизирането и възстановяването на ядрения арсенал. Тръмп призна, че все още не може да се говори за бъдеще, свободно от ядрено оръжие, но каза, че може би някой ден ще настъпи магически момент, когато страните ще се обединят, за да елиминират тези арсенали.

Тръмп съобщи, че преди речта си е подписал указ, с който затворът за заподозрени терористи в Гуантанамо ще продължи да съществува.

Мелания се появи

Сред публиката бяха членове на семейството на Тръмп, включително съпругата му Мелания, която неотдавна се отказа от общото им пътуване до Давос, Швейцария, и не бе виждана заедно с мъжа си след твърденията, че той платил на порноактрисата Сторми Даниълс, за да мълчи за любовна афера, което Белият дом отрече.

В нарушение на традицията първата двойка пристигна поотделно на Капитолия, като говорителка на първата дама обясни, че Мелания придружавала гости.

Си Ен Ен огласи анкета след речта, която бе в най-гледаното време във вторник вечерта (рано сутринта в сряда по българско време) и бе наблюдавана от около 40 млн. американци, според която 48% я смятат за „много позитивна“. Телевизията, която Тръмп недолюбва, припомни, че след първата реч „За състоянието на съюза“ на Обама така са смятали 57%. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени