Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия разпуска братство заради „нацистка песнопойка“

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви решението за разпускане на братството „Германия цу Винер Нойщат“.
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че едно от най-противоречивите братства в страната ще бъде разпуснато, след като се оказа, че е отпечатало текстове на песни, възхваляващи Холокоста и други престъпления на нацистите, съобщи агенция Франс прес.

Лириката в книгата, произведена през 1997 г. от организацията „Германия цу Винер Нойщат“, включва и „Дайте газ, стари германци, можем да ги направим седем милиона“, твърдят медии.

По време на Холокоста през Втората световна война бяха убити 6 милиона евреи, много от тях в газови камери.

Други текстове на песни хвалят подразделението „Вафен-СС“ и нацистки парашутисти, които са извършили военни престъпления в Гърция.

Скандалната книга се забърка в политиката, тъй като до неотдавна зам.-председателят на братството бе Удо Ландбауер - кандидат на крайнодясната Партия на свободата на местните избори в Долна Австрия в неделя.

Това оказа допълнителен натиск над канцлера Курц, който пред декември формира управляваща коалиция с антиимигрантската и ислямофобска Партия на свободата, като нейни представители оглавиха министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната.

Много от членовете на крайнодясната партия, създадена от бивши нацисти през 50-те години на XX век, са членове на студентски братства, някои от които са пангермански и ритуалите им включват дуел със саби и процесии с факли.

Партията казва, че братствата са безвредни, а нейният лидер Ханс-Кристиан Щрахе заяви в петък, че „антисемитизмът, тоталитаризмът и расизмът са против мисленето на тези организации“.

Скандалът засегна и левоцентристката Социалдемократическа партия, тъй като неин член - един от 4-мата разследвани от прокуратурата, илюстрирал песнопойката. Той бе изключен от партийните редици в четвъртък. Партията на свободата обаче не изключи Ландбауер с мотива, че бил на 11 години, когато книгата била отпечатана, а той научил за нея миналата седмица.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна