Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ очаква фискален излишък от над 1 млрд. лева само в рамките на януари 2018-а

Снимка: Ани Петрова, БНР

На базата на предварителни данни и оценки Министерството на финансите на България очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основна за първия месец на новата година  да бъде положително и в размер на 1,2114 млрд. лева (около 1,1% от прогнозния БВП). 

За сравнение, през януари 2017-а година беше отчетен излишък в размер на 884,2 млн. лева (0,9% от БВП), като МФ отбелязва, че основните фактори за превишаването на приходите над разходите през миналия месец са добрите параметри по изпълнението на данъчните и осигурителните приходи по националния бюджет.

Очаква се приходите и помощите по КФП да достигнат 3,7005 млрд. лева (9,7% от годишния разчет), като спрямо януари 2017-а година се отбелязва ръст от 361,7 млн. лева. Този ръст на годишна база се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват номинално спрямо предходната година с 504,4 млн. лева (повишение с 15,8 на сто), като се отчита ръст при повечето от основните данъци и при приходите от осигурителни вноски.

В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2018-а година са в размер на 2,4891 млрд. лева, което представлява 6,3% от годишния разчет. Точно преди година разходите бяха в размер на 2,4546 млрд. лева, като слабото им нарастването през първия месец на настоящата година се дължи основно на по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), посочва Министерството на финансите.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31-ви януари 2018-а година, възлиза на 84,0 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна