Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сваленият руски пилот в Сирия се взривил с граната, за да не бъде пленен

Това е за момчетата, казал майор Роман Филипов, преди да дръпне щифта

Останки от сваления Су-25 в Сирия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски медии нарекоха герой загиналия пилот на Су-25 в Сирия, който взривил граната, за да не попадне в плен на джихадисти след свалянето на самолета му, съобщи Би Би Си. Последните думи на майор Роман Филипов били: Това е за момчетата

Неговият щурмови самолет Су-25 бе свален в събота в северозападната провинция Идлиб над територия, контролирана от ислямистки бойци. Той успял да катапултира, но загинал в бой с врага.

Руското военно министерство обяви в понеделник, че майор Филипов ще бъде удостоен посмъртно с отличието „Герой на Русия“. 

Той водеше неравна битка със служебното си оръжие до последния миг от живота си, се посочва в съобщението. И се добавя: Обграден от терористи и тежко ранен, руският офицер се взриви с граната, когато екстремистите достигнаха на няколко десетки метри от него.

Пилотът героично загина. Ние се гордеем с нашите герои, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според руски медии сирийски, а вероятно и руски части със специално предназначение в момента действат в района на инцидента, опитвайки се да приберат тялото на пилота, а по фрагменти от ракетата, улучила самолета, се опитват да разберат кой я е доставил на бунтовниците.

Отговорност за свалянето на самолета пое джихадистката група „Тахрир аш Шам“, който контролира по-голямата част от Идлиб. Най-влиятелната фракция в нея е Фронтът „Ан Нусра“ - бившия клон на „Ал Кайда“ в Сирия.

Заради свалянето на щурмовика Су-25 Русия е наредила на бойните си самолети в Сирия да летят по-високо, за да не могат да бъдат сваляни от преносими зенитни ракетни комплекси, предаде Ройтерс, позовавайки се на руският в. "Известия".

Цитирайки руското министерство на отбраната, "Известия" пише, че било взето решение такива самолети занапред да летят над 5000 м, за да бъдат в безопасност.

Такова правило било в сила по-рано, но по някаква причина самолетите Су-25 през последните дни започнали да летят по-ниско.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна