Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската прокуратура претърсва офисите на "Ауди" във връзка с "дизелгейт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник германската прокуратура е започнала да претърсва офиси на централата на "Ауди" и на автомобилния завод на компания в Некарсулм, Германия, във връзка с предполагаемо манипулиране на вредните емисии на дизелови автомобили, съобщи прокуратурата в Мюнхен, цитирана от агенция Ройтерс.

Текущото разследване е свързано с най-малко 210 хиляди автомобила, продадени в Европа и Съединените щати от 2009-а година насам, допълни представител на немската прокуратура.

Сега акцентът на следователите е върху използването на технически средства за манипулиране на емисионните нива на 3-литровите V6 дизелови двигатели, предназначени за европейския пазар, се казва в изявлението на прокуратурата.

Що се отнася до разследването на продажбата на дизелови двигатели на "Ауди" в Съединените щати, разследващите органи отбелязват, че към момента са заподозрени 14 лица, но нито един от тях не е бивш, или настоящ член на управителния съвет на автомобилната компания.

Трябва да се има предвид, че "Ауди", която има най-голям принос към печалбата на компанията-майка "Фолксваген", призна през ноември 2015-а година, че нейните 3-литрови V6 дизелови двигатели са оборудвани с устройство, считано за незаконно в САЩ, което позволява на автомобилите да избегнат емисионните ограничения в страната.

От автомобилният гигант "Ауди" пък обявиха, че ще си сътрудничат с разследващите органи.

Новината допринася за и без това слабото представяне на фондовата борса във Франкфурт, като акциите на "Ауди" се понижават с 3,31% към 760 евро за една акция. Акциите а автомобилният гигант се търгуваха за последно под нивото от 760 еврото на 5-и януари тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна