Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни нива на германските внос и износ през 2017 година

Германските внос и износ се повишиха изненадващо през декември като в рамките на цялата изминала година достигнаха рекордни стойности, въпреки че търговският излишък през 2017-а година се сви слабо за пръв път от осем години насам, показват данни на официалната немска статистика Destatis.

През декември износът на Германия се повиши на сезонно-коригирана база с 0,3% спрямо ноември, когато нарасна с цели 4,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с около едно на сто. В същото време вносът се увеличи с 1,4% след повишение с 2,2% месец по-рано, надвишавайки осреднената прогноза за понижение с 0,8 на сто. По-силното повишение на импорта спрямо експорта доведе до известно свиване на търговския излишък (на сезонно коригирана база) през декември до 21,4 млрд. евро от 22,3 млрд. евро през ноември при прогноза за позитивен търговски баланс в размер на около 21,7 млрд. евро.

Спрямо година по-рано растежът на германския експорт (на сезонно-некоригирана база) се забави през декември до 3,9% от 8,1% през предишния месец, докато вносът нарасна с 5,0%, но след повишение с 8,2% през ноември, което допринесе за намаляване на търговския излишък и на сезонно-некоригирана база до 18,2 млрд. евро от 23,7 млрд. евро точно преди година (през декември 2016 година).

В рамките на цялата 2017-а година търговският излишък на Германия се сви за пръв път от осем години насам, което е поредно доказателство, че силното вътрешно потребление в последно време допринася за по-силното увеличаване на вноса и вече започва, макар и бавно, да ребалансира експортно ориентираната икономика на страната.

За цялата изминала година търговският излишък на сезонно-некоригирана база се понижи до 244,9 млрд. евро спрямо рекорден връх от 248,9 млрд. евро през 2016-а година. В същото време обаче износът и вносът на Германия през 2017-а година достигнаха рекордни нива, като експортът нарасна с 6,3% до 1,2038 трлн. евро, докато импортът се увеличи с 8,3% до 954,9 млрд. евро.

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се понижи слабо през 2017-а година до 257,1 млрд. евро от 259,3 млрд. евро година по-рано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна