Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян се хвали, че е „военна сила от световна класа“

Северна Корея с предолимпийски военен парад

Президентът на Южна Корея се среща със сестрата на лидера на КНДР

Кадър от видеозапис, показващ военния парад в Пхенян.
Снимка: БТА

Военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, но без парадиране, бе организиран в Пхенян ден преди началото на зимната олимпиада в съседната Южна Корея, предадоха световните информационни агенции.

Северна Корея, която притежава ядрено оръжие, е „военна сила от световна класа“, заявил лидерът на КНДР Ким Чен Ун на парада в четвъртък на площад „Ким Ир Сен“ в столицата на КНДР.

Новини за събитието се появиха след края му, севернокорейската телевизия не го излъчваше на живо, на него не бяха поканени и чужди журналисти. В туитър обаче се появиха видеозаписи от парада.

Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се чества.

Според анализатори парадът в навечерието на официалната церемония за откриването олимпиадата в южнокорейския град Пьончан може да хвърли сянка върху атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

Но след новината за парада Сеул съобщи, че южнокорейският президент Мун Дже Ин ще се срещне в събота с членове на олимпийската делегация на Северна Корея, сред които е Ким Йо Чен – сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Президентът ще обядва с гостите си, макар че още не е потвърдено мястото на срещата.

На откриването на олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна