Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С потискане на аминокиселина може да се ограничат метастази при рак на гърдата

Намаляването на аспарагина - аминокиселина, която се съдържа в аспержите (на снимката), но и в други храни като соя, телешко и пилешко месо, ограничава метастазите при рак на гърдата у мишки.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аминокиселина, произвеждана в човешкото тяло или абсорбирана от храни, може да бъде потисната, за да спре метастазите от рак на гърдата при мишки, съобщи агенция Франс прес, цитирайки научно изследване.

Учени се надяват, че откритието може да доведе до метод за предотвратяване на разпространението на ракови клетки от техния първоизточник - женската гръд, към други органи, като бели дробове, мозък, кости - т.нар. метастази, които са най-честата причина за смърт при онкозаболявания.

Тестове с лабораторни мишки показали, че аминокиселината аспарагин може би е ключ към разпространението на рака на гърдата. Тя може да бъде произведена от всяка клетка в човешкото тяло, включително раковите, или абсорбирана от храни, като говеждо и птиче месо, млечни продукти, морски храни, аспержи и соя.

В изследването с мишки се оказало, че „могат да бъдат ограничени метастазите чрез промяна в способността на туморни клетки да произвеждат аспарагин, чрез даване на гризачите на лекарство, което ограничава аспарагина в тялото или чрез премахване на аспарагина от хранителната диета, казва Грег Ханън от отдела за ракови изследвания към британския Кеймбриджски институт. Той е водещ автор на проучването, публикувано в сп. „Нейчър“.

Чрез ограничаване на аспарагина в храната на мишките метастазите намаляха наполовина, казва Ханън пред АФП. А при комбинация с другите методи за ограничаване на аминокиселината, те паднаха 20-ина пъти, добавя той.

Проучването вероятно за пръв път показва, че промяна в хранителната диета влияе на биологичен процес при разпространението на метастази.

Учените обаче предупреждават, че е прекалено рано да се правят изводи за ролята на аспарагина при рака у хората или да дават съвети за промяна на диетата, тъй като са необходими още проучвания.

Открива се голяма възможност, казва Ханън, но предупреждава, че няма гаранция, че получените резултати при мишките ще са същите при хората. Има обаче оптимизъм заради близките процеси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна