Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията на Уолстрийт стартира с кратко повишение на основните фондови индекси с над процент

Вниманието на инвеститорите е насочено към плановете на Тръмп за инфраструктурни разходи за 200 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт, стартираха търговията в понеделник с повишения от близо 1,5%, парирайки част от здравия спад с над 5% през миналата седмица.

Индексът на сините чипове DJIA се повиши с 1,4%, широкият индекс S&P500 - с 1,3% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,25%, след което обаче те заличиха голяма част от първоначалните печалби и вече нараства по-скромно с около и под 0,5%, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към очакваното по-късно днес представяне на плановете на Белия дом за дългосрочни инфраструктурни разходи.

Президентът Доналд Тръмп се очаква да предложи в понеделник план за инфраструктурни разходи за 200 млрд. долара в рамките на следващите 10 години, най-вече под формата на нови, конкурентни субсидии, предназначени да стимулират щатите и градовете да увеличат собствените си средства за подобряване на релсовите пътища, летищата, пристанищата, магистралите и водопреносните системи. Предложението също така има за цел да разшири федералните програми за отпускане на заем за такива инфраструктурни проекти.

Администрацията на Белият дом се надява, че тази инфраструктурна програма ще накара местните власти и частните инвеститори да ангажират стотици милиарди долари за подобни проекти, което в крайна сметка да доведе до нови инвестиции през следващите десет години за общо 1,5 трлн. долара.

Откъде обаче ще дойде самото федерално финансиране на подобни проекти е все още доста неясно. От Белият дом заявиха, че необходимите 200 млрд. долара ще бъдат събрани посредством съкращаване на държавните разходи, като тези икономии ще бъдат очертани в годишният бюджет, който президентът Доналд Тръмп ще изпрати за разглеждане в Конгреса на САЩ по-късно тази седмица.

Според "Уолстрийт Джърнъл" този бюджет вече изглежда остарял, след като през миналата седмица американските законодателите се споразумяха за план за нарушаване на бюджетните ограничения, включващ допълнителни разходи за 300 млрд. долара над предишно планираните в рамките на тази и на следващата година. Това означава, че бюджетът на Белия дом вече се осланя на остарели финансови сметки.

В същото време редица анализатори и икономисти се опасяват, че новото двугодишно бюджетно споразумение би могло да увеличи дефицита над психологическата бариера от 1 трлн. долара до следващата година, което от своя страна би намалило шансовете на Конгреса да одобри в рамките на тази година предложеният от Тръмп пакет за инфраструктурни разходи.

Всичко това вероятно ще продължава да държи нащрек участниците на фондовите борси, въпреки днешният позитивен старта на търговията на "Уолстрийт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна