Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на високата британска инфлация от 3 на сто в началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация във Великобритания стабилизира през януари за втори пореден месец непосредствено под нейния близо 6-годишен връх от ноември 2017-а година, което изглежда в подкрепа на неотдавнашните сигнали от Английската централна банка за възможно по-скорошно и малко по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки на Острова.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с 0,5% спрямо декември, когато нарасна с 0,4% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за спад с 0,6 на сто. На годишна база инфлацията във Великобритания стабилизира за втори пореден месец на ниво от 3%, след като през ноември тя нарасна с 3,1%, отбелязвайки най-солиден растеж от март 2012-а година насам, докато очакванията бяха за леко нейно отслабване до 2,9 на сто.

Растежът на основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) обаче се ускори до 2,7% от 2,5% през декември и очаквания за повишение с 2,6 на сто. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Трябва да се има предвид, че инфлацията през януари от 3 на сто съвпада с последната прогноза на Английската централна банка и остава далеч над целевото инфлационно ниво от 2% за 12-ти пореден месец. Именно това даде основание на АЦБ да заяви след края на нейното редовно заседание през миналия четвъртък, че вече прогнозира малко по-бързо от очакваното повишаване на лихвените ставки, за да ограничи ценовият растеж. Централната банка повиши основната си лихва за пръв път от десетилетие насам през ноември 2017-а година (до 0,5% от 0,25%), като мнозинството икономисти и анализатори предполагат, че ще се наложи ново затягане на лихвите най-вероятно през месец май.

В същото време ONS оповести и данни, показващи отслабване на ценовия растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което сякаш е знак за предстоящо намаляване през идващите месеци на все още доста високата потребителска инфлация.

През декември растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави на годишна база до 4,7% от 5,4% през декември, отбелязвайки по този начин най-слаб растеж от юли 2016-а година насам.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна през януари с 2,8% след повишение с 3,3% в края на 2017-а година, като това представлява най-слабо повишение на производствените цени от ноември 2016-а година насам.

Британската лира поскъпна предпазливо след малко по-високата от очакваното инфлация на Острова в началото на годината, тъй като днешните данни изглеждат в подкрепа на прогнозите за предстоящо ново повишение на основната лихва на АЦБ (най-вероятно през май ?). Британската лира нараства с 0,56% към двудневен връх около 1,3924 щатски долара на фона на днешна нова обща слабост на "зелените пари", като в същото време еврото се понижава с 0,2% към 0,8857 паунда, отстъпвайки леко от сутрешен 6-дневен връх около 0,8896 нивото.

Поскъпването на паунда обаче изглежда ограничено с оглед на продължаващите опасения, свързани с постигането на преходно споразумение между Великобритания и ЕС след официалната дата на Брекзит в края на март 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна