Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на долара и спад на американските фондови фючърси след по-високата от очакваното инфлация в САЩ през януари

Доларът поскъпна спрямо останалите основни валути с изключение на йената, а фючърсите на трите основни американски фондови индекса се понижиха за кратко на извън борсовата търговия с над един процент след по-силното от прогнозите нарастване на инфлацията в САЩ през януари.

По-високата от очакваното инфлация сякаш потвърждава притесненият на глобалните инвеститори през последните седмици, че Федералният резерв ще се наложи да бъде по-агресивен при провеждането на своята политика за постепенно повишаване на лихвите ставки. Трябва да се има предвид, че именно тези опасения бяха в основата на сериозните трусове на пазарите на акции на Уолстрийт и по целия свят през миналата седмица.

Непосредствено след днешните данни, фючърсите на индекса DJIA и на S&P500 се сринаха с 1,2%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 1,3%. Последва известно париране на първоначалните загуби, но и трите индекса продължават да се търгуват със загуби между 0,7% и 0,8% малко преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.

Инфлационните притеснения се отразяват и на пазарите на облигации, като доходността на 10-годишни дългови книжа на САЩ нарасна към 2,877% с поглед обратно към 4-годишният ѝ връх от понеделник около 2,902%, след като вчерашната търговия приключи на ниво от 2,837%.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, пък вече оценяват на 80,3% шансовете за ново повишение на основната лихва на Фед с четвърт процентни пункта на заседанието през март, след като във вторник тази вероятност се оценяваше на 76,1%. В същото време шансовете за общо четирикратно (а не трикратно) вдигане на лихвените ставки до края на годината се оценяват на 23% спрямо 17% по време на вчерашната търговия.

Щатският долар пък се възползва от инфлационните данни и от очакваните нови сътресения на фондовите и дълговите пазари. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна с 0,25% към 90,12 пункта, като в същото време еврото падна рязко до двудневно дъно от 1,2276 щатски долара, преди да опита стабилизация малко над 1,2300 нивото. Британската лира също достигна двудневно дъно от 1,3800 долара. Зелените пари поскъпват и спрямо стоково-зависимите валути като австралийския, канадския и новозеландски долари.

Доларът остава под натиск от продажби единствено спрямо йената с оглед нейния статут на "валута-убежище" при напрежение на финансовите пазари. След данните за по-високата американска инфлация през януари, щатската валута опитва ново понижение към неговото многогодишно около 106,85 японски йени, ударено в началото на днешната търговия (най-ниско ниво от ноември 2016-а година насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна