Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси се намират в края на най-успешната за тях седмица от година насам

Европейските акции продължават да поскъпват и в петък, намирайки подкрепа от солидният подем на Уолстрийт за пет поредни сесии на търговия и от нова серия силни финансови отчети на водещи компании. Борсите на стария континент са на път да приключат най-успешната си седмица от декември 2016-а година насам след сериозните трусове на световните борси от по-рано този месец.

В четвъртък и трите основни американски фондови индекса успяха да нараснат за пета поредна сесия на търговия, като DJIA се повиши с 1,2% обратно над психологическата бариера от 25 000 пункта, индексът S&P500 - с 1,2% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,6%. Техните фючърси, търгувани на извън борсовата търговия в петък регистрират ново, макар и скромно по размер повишение в размер между 0,1% и 0,3%. На този етап индексите DJIA и S&P500 регистрира седмични печалби от над 4% (най-солиден техен ръст от ноември 2016-а година), докато индексът Nasdaq поскъпва в рамките на текущата седмица с над 5% (най-силен растеж от октомври 2014-а година).

Здравият подем на пазара на акции на Уолстрийт допринася за добър растеж и европейските фондови борси.

В петък общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,8%, нараствайки за трета поредна сесия и е на път да приключи търговия със седмична печалба от над 3%. Това би представлявало първи негов растеж след три поредни седмици на загуба и най-доброто му представяне на седмична база от декември 2016-а година насам.

Германският фондов индекс DAX се повишава с 0,50%, италианският индекс MIB - с 0,985, а испанският Ibex-35 - с 1,17%.

Френският фондов индекс CAC-40 нараства с 0,85% като за позитивната настройка на борсата в Париж допринасят и много добрите финансови резултати за 2017-а година на компанията Renault, които водят до ръст на акциите на автомобилния гигант с 2,5%. Акциите на Danone поскъпват с 1,2%, след като и водещата компания за храни представи позитивни финансови резултати за изминалата година.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,6% и е на път да приключи на позитивна територия за четвърта поредна сесия на търговия въпреки по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно във Великобритания в началото на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна