Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси не очаква "перфектно" споразумение за реформиране на еврозоната на срещата на върха на ЕС през юни

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви в неделя, че не очаква "съвършено" споразумение за реформиране на региона на единната валута (еврозоната) на срещата на върха на ЕС през юни.

Няма да постигнем всичко, няма да имаме перфектно съгласие, но ако имаме напредък по отношение управлението на кризи и способността за борба с шоковете в бъдеще, то ние ще направим голяма крачка напред, посочи той пред френското радио RFI в навечерието на срещата в понеделник на финансовите министри на ЕС в Брюксел, съобщава агенция Франс прес.

След като единната валутна зона на 19-те държави - членки най-сетне успя да се измъкне от дългогодишната криза, в редица столици от еврозоната има съгласие, че тя трябва да бъде укрепена, за да може да се справя по-добре с бъдещи икономически бури, но не всички страни са съгласни по въпроса, как е най-добре да се направи подобна реформа.

Пиер Московиси посочи, че през миналата година беше открит "реален прозорец от възможности" след избирането на реформисткия президент на Франция Еманюел Макрон. Новият френски лидер представи своята амбициозна визия за европейски реформи, включително формирането на отделен бюджет в рамките на еврозоната и на общ министър на финансите.

Но този прозорец от възможности вероятно ще приключи в скоро време с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент през следващата година, допълни европейският комисар.

Франс прес отбелязва, че ляво-дясната "голяма управляваща коалиция" в Германия, постигната през миналата седмица между канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц, оказва на този етап предпазлива подкрепа на предложенията за реформи на Макрон.

Пиер Московиси, който е бивш финансов министър на Франция, отбеляза в своето изказване през уикенда, че докато би било полезно да има истински бюджет на еврозоната, ние знаме, че подобно нещо няма да мине.

Въпреки това, той се надява да бъдат предприети първи реални стъпки за реформи на еврозоната на предстоящата през юни среща на върха на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна