Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Латвийският премиер не изключва, че обвиненията срещу шефа на Централната банка целят дискредитиране на властите в страната

Norvik Bank обвинява централния банкер Римшевич за искане на подкуп от 100 хил. евро на месец

Латвийският министър-председател Марис Кучинскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Латвийският министър-председател Марис Кучинскис заяви във вторник, че не може да изключи факта, че обвиненията спрямо ръководителя на Централната банка за вземане на подкупи са опит да се навреди на репутацията на неговата държава, съобщава агенция Ройтерс.

Позовавайки се на жалба от собствениците на кредитната институция Norvik Bank, че ръководството на Централната банка на Латвия е нарушило закона, Кучинскис посочи, че доказателствата трябва да бъдат предадени на органите за борба с корупцията. Той обаче добави, че подобни доказателства все още не са предадени на оторизираните органи.

Понастоящем не мога да изключа, че съответното банково изявление трябва да се разглежда само като опит за разрушаване на репутацията на латвийската държава, подчерта Марис Кучинскис в официално изявление.

Ройтерс посочва, че на този етап не може да намери за коментар на това твърдение от представители на Norvik Bank.

Скандалът с шефът на Централната банка на Латвия продължава да набира скорост, след като висш латвийски банков представител обясни нагледно "правилата на играта за успешно банкиране" в малката прибалитйска европейска държава.

В международна жалба, подадена от латвийската Norvik Bank, се твърди, че "висш латвийски служител" изнудвал многократно за парични подкупи, които собствениците на банката отказали да платят. В обвиненията, разписани на 39 страници, които били подадени пред арбитражен орган на Световната банка, се запазва анонимността на висшия служител, поискал да получи рушвети от кредитната институция.

Асошиейтед прес обаче цитира представители на Norvik Bank, според които става въпрос именно за Илмар Римшевич, който е управител на Централната банка в страната и член на ЕЦБ. Римшевич беше задържан в събота във връзка с обвинения за взимане на подкупи и схеми за изпиране на пари в Латвия, които след това пристигат в Русия. В понеделник Агенцията за борба с корупцията в Латвия заяви, че подозира Римшевич за "искането на мащабни по размер подкупи" и с оглед на това започна разследване срещу него.

Задържането на Илмар Римшевич е доста значимо, тъй като той е един от представителите в Управителния съвет на ЕЦБ, вземащ важните решения за паричната и лихвена политика на най-мощната финансова институция в Европа. Той също така е запознат с държавните тайни на Латвия, НАТО и Европейския съюз.

Според Асошиейтед прес всичките обвинения за прането на пари биха породили опасения за изнудване от тайните служби на Русия или от организираната престъпност и идват във време, когато латвийските служби за сигурност предупреждават, че Москва се опитва активно да получи държавна тайна от латвийски държавни служители, за да отслаби Съединените щати (по линията НАТО) и Европейският съюз (по линията ЕЦБ).

Агенцията цитира мажоритарния акционер и председател на Norvik Bank Григорий Гуселников, който потвърди, че именно Римшевич е служителят, посочен в жалбата на кредитната институция, подадена до отдела на Световната банка, занимаващ се с уреждането на спорове между инвеститори и държави.

Според Гуселников от 2015 г. насам Илмар Римшевич редовно е изисквал подкуп посредством посредник, заплашвайки да навреди на търговската банка чрез по-строга регулация, ако тя не се съобрази с неговото настояване. Гуселников твърди, че именно това са "правилата на играта" в областта на банковия бизнес в Латвия. Той твърди, че само десетина минути след негова среща с Римшевич посредник на шефа на Централната банка – Ренарс Кокинс, седнал на масата на Гуселников, извадил писалка и написал върху лист хартия: "100 000 евро на месец". Самият Кокинс не използва думата "плащане", а обяснил на банкера, че всички латвийски банки "си сътрудничат" по този начин.

Междувременно агенция Ройтерс цитира управителя на Латвийската централна банка Илмар Римшевич да отрича всяко неправомерно действие от своя страна.

Аз съм целта на кампания, която иска да навреди на репутацията на Латвия, заяви във вторник Римшевич, след като късно снощи беше пуснат под гаранция от 100 хиляди евро. Всички обвинения срещу мен са неверни, посочи той и допълни, че обвиняващите го банки са координирали действията си срещу него. Няма да подавам оставка като управител на Латвийската централна банка, подчерта Римшевич.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.