Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН бие тревога след почти 200 убити в бунтовнически анклав в Сирия

Ранен чака в болница в Дума, в анклава Източна Гута, оказване на медицинска помощ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушните удари по Източна Гута продължиха във вторник за трети пореден ден, като цивилните жертви се увеличиха до почти 200, а ООН предупреди, че ситуацията в сирийския бунтовнически анклав излиза извън контрол, предаде АФП.

Базираният във Великобритания Сирийски център за човешките права твърди, че за този период са убити 194 цивилни, сред които 57 деца, в резултат на бомбардировки и артилерийски обстрел от режима на президента Башар Асад.

Само в понеделник жертвите бяха 127, от които 39 деца, като това е най-кръвопролитният ден за анклава, източно от Дамаск, от четири години насам. Във вторник бяха убити още най-малко 50 цивилни, включително 13 деца, твърди организацията, която разполагала с източници на терен.

Бунтовници държат Източна Гута от 2012 година, като това е последната опозиционна крепост около столицата, но тя може скоро да падне, тъй като има съобщения за готвено настъпление по суша.

Координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Сирия Панос Мумцис настоя за незабавно спиране на обстрела на цивилни в анклава.

Хуманитарната ситуация на цивилните в Източна Гута е извън всякакъв контрол, се посочва в негово изявление, разпространено в Бейрут. 

Кръвопролитието предизвика реакция и от Детски фонд на обединените нации.

Повече нямаме думи, за да опишем страданията на децата и нашето възмущение, посочи УНИЦЕФ в кратък послепис на празна страница в сайта си.

В Източна Гута живеят над 400 000 души, като анклавът е обкръжен от 2013 г. Той се контролира основно от две крайни бунтовнически групировки „Джаиш ал Ислам“ и „Файлак ал Рахман“, но има и по-малко присъствие на джихадисти.

Бунтовниците често обстрелват с гранатомети и миномети източни жилищни предградия на Дамаск. Във вторник при такъв обстрел бяха убити 4-ма души и ранени 15.

Сирийският проправителствен в. „Ал Уатан“ писа днес, че бомбардировките предшестват обширна операция срещу Гута, която във всеки момент може да започне по суша.

По-рано имаше съобщения, че вървят преговори за изтегляне на джихадистите от анклава, но засилените обстрели навеждали на мисълта, че Дамаск вероятно избрал варианта за сухопътна офанзива.

При продължили 5 дни въздушни удари над Източна Гута по-рано този месец са били убити около 250 цивилни, посочва АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна