Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 години световното потребление на петрол ще достигне връх, прогнозира "Бритиш Петролиум"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световното търсене на суров петрол може да достигне своя връх през следващите две десетилетия, тъй като възобновяемите енергийни източници като слънчевата енергия нарастват по-бързо от очакваното, за да отговорят на по-голям дял от глобалните енергийни нужди, посочи "Бритиш Петролиум", цитирана от "Уолстрийт Джърнъл".

Апетитът за петрол и други течни горива в световен план може да продължи да нараства до около 2035-а година, достигайки 110,3 млн. барела на ден в сравнение с 95 млн. барела дневно през 2015-а година, преди да последва застой, който да бъде последван от намаление на потреблението към 2040-а година, прогнозира водещият британски петролен и газов гигант като основен сценарий при представяне на последните си ежегодни перспективи за енергийния пазар.

Достигането на пик в търсенето може да представлява потенциално предизвикателство пред енергийните компании, които свикнаха да отговарят на почти ежегодното нарастващо търсене на суров петрол в продължение на повече от един век насам. С оглед на възможното развитие на подобен сценарий, British Petroleum (BP), Royal Dutch Shell PLC и редица други енергийни компании вече инвестират повече в добива на природен газ, който през последните години се превърна в жизнено важно гориво за производството на електроенергия и дори започват да експериментира с производството на енергия от възобновяеми източници. 

Перспективите предполагат, че светът ще се нуждае от всякакви форми на енергия, заяви на пресконференция във вторник вечерта главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли.

Природният газ трябва да бъде част от прехода, ако не и важно гориво, допринасящо за намаляване на вредните въглеродни емисии, допълни той.

Прогнозата на "Бритиш Петролиум" също така показва, че търсенето на петрол е по-бързо, отколкото компанията очакваше в миналото, но до този свой последен доклад BP непрекъснато заявяваше, че търсенето на суров петрол няма да спре да расте до 2040-а година.

Преди време Royal Dutch Shell прогнозира, че пиковото търсене на ценното гориво може да бъде факт още към 2025-а година, докато компании като Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp. не предвиждат подобен връх в дългосрочен план.

Централната прогноза на BP предполага, че настоящите държавни политики, технологиите и обществените предпочитания ще се развиват в бъдеще. Големите неотдавнашни промени включват държави като Великобритания и Франция, които планират строги ограничения върху двигателите с вътрешно горене, както и сериозен тласък в бъдеще при използването на електрически автомобили в Китай.

"Бритиш Петролиум" подчерта, че неговата централна прогноза е един от шестте възможни сценария, никой от които обаче не може да се определи като най-вероятен. Всички тези сценарии обаче предполагат, че търсенето на петрол в крайна сметка ще достигне върхове преди 2040-а година, след което ще започне да намалява.

Според основния сценарий възобновяемите енергийни източници биха нараснали петкратно, за да осигурят около 14% от основната енергия в световен мащаб, допринасяйки за най-диверсифицирания енергиен микс, постиган някога. 

До 2040-а година петролът, природният газ, въглищата и неизкопаемите горива ще представляват около една четвърт от световната енергия, като повече от 40% от общото увеличение на енергийното търсене ще се задоволява от възобновяема енергия, посочи главният икономист на BP Спенсър Дейл.

Потреблението на петрол би трябвало да се увеличава средно с 0,14% през всяка година между 2016-а и 2040-а г., според централния сценарий на "Бритиш Петролиум", но в сравнение с предишна прогноза за повишение с 0,19%. Според аналогични прогнози на Енергийната информационна администрация на САЩ и на ОПЕК осредненият годишен растеж на потреблението на суров петрол ще бъде съответно с 0,12% и с 0,17%.

"Бритиш Петролиум" също така предвижда, че броят на електрическите автомобили, движещи се по пътищата, ще нарасне до около 320 милиона до 2040-а година, което ще представлява около 30% от километрите, изминати от пътническите автомобили в света. Това увеличение трябва да бъде подкрепено от появата на напълно автономни превозни средства през следващото десетилетие, повечето от които се очаква да бъдат електрическо задвижвани.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че позициите на BP по отношение на очакваното търсене на петрол не са общоприети от петролната индустрия. На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, през миналия месец саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза, че търсенето на петрол ще нарасне до 120 млн. барела дневно през следващите две до три десетилетия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна