Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на британската безработица в края на 2017 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последното тримесечие на 2017-а година британската безработица се повиши изненадващо за пръв път от близо две години насам въпреки поредно увеличаване на заетостта, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода октомври - декември 2017-а година се повиши до 4,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за поредна стабилизация в рекордното дъно от 4,3% (най-ниска безработица в Обединеното кралство от 1975 година насам и по точно от периода март – май 1975 година, когато тя беше на ниво от 4,2%), като това представлява първо повишение на безработицата от началото на 2016-а година насам.

В рамките на трите месеца до края на декември броят на британците без работа се увеличи с 46 000 до 1,47 милиона, отбелязвайки най-солидно повишение от трите месеца до февруари 2013-а година. Британската статистика обаче посочи, че това изненадващо нарастване на безработица се дължи на факта, че през последното тримесечие на 2017-а година на пазара на труда навлязоха 59 000 британци, завършили току що своето образование.

В същото време общият брой на заетите британци нарасна през последното тримесечие на миналата година с 88 000 до 32,15 милиона, отбеляза ONS. Броят на трудещите се на Острова, които идват от останалата част на ЕС, пък се повишиха през четвъртото тримесечие със 101 000 (с 4,5%) спрямо година по-рано, като това представлява най-слаб растеж от третото тримесечие на 2013-а година. Трябва да се има предвид, че ограничаването на миграцията от ЕС беше цитирана като една от най-важните причини за вота на британците през юни 2016-а година в подкрепа на Брекзит.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания пък се понижиха през януари 2018-а година със 7200 след техен растеж с 6200 през декември (низходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 8600).

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на декември с 2,5% при очаквания за по-скромен растеж с 2,4% след повишение с 2,3% през предишните три месеца до ноември включително. Отчитайки обаче инфлацията, която според ONS нарасна през декември с 3,0%, реалните заплати (инфлационно-коригирани) във Великобритания де факто се понижиха през периода октомври - декември с 0,3% спрямо година по-рано.

Растежът на средните седмични доходи, включвайки бонусите, стабилизира през трите месеца до края на декември на ниво от 2,5%, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база продължават да се понижават с 0,3% спрямо същия период на 2016 година.

Днешните данни са поредно доказателство, че въпреки все още много високата трудова заетост и ниска безработица, британските домакинства продължават да изпитват негативното влияние на растящите цени, което би трябвало да се отрази на вътрешното потребление и респективно на икономическия растеж през последното тримесечие на миналата година.

Британската лира реагира негативно на днешните смесени до по-слаби данни, понижавайки се с 0,4% към 7-дневно дъно от 1,3926 долара. В същото време еврото поскъпна с 0,3% към часови връх за деня от 0,8846 паунда, отскачайки от вчерашно 10-дневно дъно около 0,8805 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени