Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фед: По-силните икономически перспективи увеличават шансовете за повече повишения на лихвените ставки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На проведеното в края на януари заседание, централните банкери от Фед се съгласиха , че засилващите се перспективите пред икономическия растеж в САЩ подкрепят техните планове да продължават да повишават краткосрочните лихви през настоящата година.

Според оповестената в сряда вечерта стенограма от последното заседание на Фед, проведено на 30-ти и 31-ви януари, федералните служители вярват, че икономиката ще расте по-бързо, отколкото се очакваше на предходното заседание през декември 2017-а година.

След срещата през декември Конгресът на САЩ одобри намаления на данъците, които бяха малко по-големи от очакванията на централните банкери. Акциите също се покачиха до нови рекордни висоти в дните преди януарското заседание на Фед, което вероятно би дало допълнителен тласък на икономическия растеж, предположиха членовете на Фед по време на заседанието им в края на януари. Фондовите пазари обаче претърпяха сериозни трусове в дните след срещата на Фед през януари, тъй като серия икономически данни сигнализираха за увеличаване на възходящия натиск върху заплатите и цените, което подхрани опасенията, че Федералният резерв може да повиши лихвите по-бързо от очакваното. Това предизвика ръст на доходността на американските държавни облигациите до най-високите нива за последните четири години.

Трябва също така да се има предвид, че след срещата през януари Конгресът одобри по-голям от очакваното правителствен план за разходи, който накара повечето икономисти да предложат, че Фед ще трябва да повиши лихвените проценти малко по-бързо, за да гарантира, че икономиката ще продължава да се развива стабилно.

Членовете на Фед се съгласиха, че засилването на краткосрочните икономически перспективи увеличи вероятността, че би била подходяща постепенна възходяща траектория на лихвените нива на федералната фондов лихва, показват протоколите от последното заседание.

В тях се допълва, че неотдавнашната информация за инфлацията, получена от членовете на Фед с право на глас, заедно с перспективите за продължителен солиден темп на икономическа активност, са в подкрепа на схващането, че инфлацията вероятно ще се покачи през 2018-а година към целевото ниво от 2 на сто".

По-оптимистичните оценки за икономиката и инфлацията в страната, отчетени в протокола от януарската среща на Фед, вероятно ще бетонират пазарните очаквания, че централната банка на САЩ, начело с нейния нов управител Джером Пауъл, ще повиши основните лихвени ставки на следващото заседание през месец март. Изразените от част от членовете на Фед притеснения за по-бързо от очакваното нарастване на инфлацията пък могат да засилят спекулациите, че през настоящата година може да има четирикратно, а не трикратно повишаване на федералната фондова лихва.

Щатският долар реагира позитивно на стенограмата от януарското заседание на Фед, поскъпвайки в сряда спрямо останалите основни валути за четвърти пореден ден на търговия на фона и на ново повишение на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 2-годишните книжа нарасна към 2,27%, а на 10-годишните книжа - към 2,943% (най-високо ниво от януари 2014-а година). Доходността на дългосрочните 30-годишни книжа пък се повиши до 3,223%, достигайки най-високо от юни 2015-а година насам.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.