Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-рязко от очакваното избледняване на бизнес еуфорията в Германия през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес доверието в Германия отбеляза през февруари малко по-рязко от очакваното отстъпление от рекордния връх, достигнат в началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo, което обаче все още предполага, че водещата европейска икономика е на път да отбележи нов солиден растеж и през първото тримесечие на настоящата година.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през февруари до 115,4 пункта от 117,6 пункта през януари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение към 117,0 пункта. Въпреки това отстъпление, индексът остава недалеч от неговия рекорден връх от 117,6 пункта, достигнат през предишния месец и през ноември 2017-а година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, спадна до 126,3 пункта от 127,7 пункта през януари, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 105,4 пункта от 108,3 пункта през предишния месец, достигайки най-ниско ниво от април 2017-а година.

Президентът на водещия немски институт Клеменс Фюст посочи, че компаниите в страната са по-малко доволни от настоящата си бизнес ситуация, но в същото време отбеляза, че съответният Ifo индекс се намира във второ си най-високо ниво от 1991-а година насам.

След еуфорията в последните месеци, оценката на компаниите относно техните бизнес перспективи през следващите месеца също станаха по-малко оптимистични, сподели Фюст.

Въпреки това днешните данни сигнализират за икономически растеж от 0,7% през първото тримесечие на новата година след повишение на БВП с 0,6% през последното тримесечие на 2017-а година, отбеляза президентът на института Ifo.

Икономистът Клаус Вохлрабе от института Ifo пък посочи, че спадът в показателя за бизнес настроения не бележи началото на фундаментална промяна за германската икономика. Все още няма да говоря за промяна в основната тенденция, германската икономика продължава да се справя много добре, но беше изпусната "част от парата", посочи той пред агенция Ройтерс.

Вохлрабе също така добави, че коалиционното споразумение, постигнато между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия, не е дало повод за радост сред германските мениджърите.

Според анализатори и икономисти, влошаването на индекса на бизнес климата през февруари вероятно отразява и притесненията на анкетираните мениджъри по отношение на поскъпващото евро и повишаващите се реални лихвени нива (доходността на държавните облигации).

Данните на института Ifo са в синхрон с аналогично по-слабо прочуване на агенция Markit, което също показа забавяне на растежа на частния сектор не само в Германия, но и в цялата еврозона през февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна