Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МАЕ: Китай възнамерява да надмине САЩ като най-голямата ядрена енергийна нация

През следващите 20 години Китай е на път да увеличи повече от три пъти своя капацитет за производство на атомна енергия, като по този начин изпревари САЩ, за да се превърне в най-големият производител на ядрена енергия в света, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава MarketWatch.

Говорейки в сряда по време на конференцията "Международната седмица на петрола" в Лондон, изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол изрази опасения, че за разлика от Китай, САЩ и Европа не инвестират достатъчно в ядрената енергетика.

Китай се завръща по-силен. Днес в процес на изграждане са около 60 ядрени електроцентрали, като повече от една трета от тях се намират в Китай. В резултат на това скоро ще видим, че Китай ще изпревари Съединените щати като ядрена сила номер 1 в света, посочи той.

Фатих Бирол отбеляза, че от 60-те години на миналия век насам САЩ се явяваше световен лидер в областта на ядрената енергетика, но наличието на две тенденции заплашват това първо място: много слабо добавяне на нови ядрени мощности и липсата на разширяване на живота на съществуващите атомни централи. Той допълни, че същото се отнася и за Европа, където основен ядрен играч в лицето на Франция отчита през последните години рязко намаляване на производството на ядрена енергия.

Ако тези тенденции останат в сила и занапред, ядреният енергиен капаците на САЩ ще се свие от настоящите 20% (от общото електропроизводство) до едва 7%, посочи изпълнителният директор на МАЕ. Това може да има редица последици по отношение на глобалния енергиен бизнес. Мога да ви кажа, че това, което се случва с ядрената енергия, е същата история, на която бяхме свидетели по отношение на слънчевата енергия. Китай се учеше, развивайки този бизнес чрез намаляване на разходите, поради което сега е готов да изнася своята технология, която е много по-рентабилна от редица други. По този начин китайците вече конкурират установени износители като САЩ, Япония, Корея и някои европейски държави, каза Фатих Бирол.

Шефът на МАЕ очаква Китай да надмине САЩ и да се превърне в най-голямата ядрена нация в света след 2030-а година (виж графиката, представена от Международната агенция по енергетика).

Снимка

Навлизането на Китай в ядрената енергетика идва в момент, когато страната промени курса си от икономика, фокусирана в бърз растеж, основан на производството, за да измъкне населението от бедността, към икономика, основана на услугите, със силен акцент върху чистата енергия. Тази политика спечели допълнителна подкрепа през миналата година, когато китайският премиер Ли Къцян обеща "да направи отново синьо задименото небе" над неговата страна.

МАЕ очаква капацитетът на ядрените мощности в Китай да съставлява 4% от общото количество електроенергия, произведено в страната през 2040-а година в сравнение с 2% през 2016-а година, показват данни на уебсайта на агенцията. Цялостното предлагане на енергия от всичките енергийни източници на страната се очаква да се удвои от 1625 гигавата през 2016-а до 3118 гигавата през 2040-а година. Това означава, че само ядреният капацитет на Китай се очаква да надхвърли трикратно досегашните 32,5 гигавата, достигайки около 127,52 гигавата.

Фатих Бирол също така определи политиката на Китай "да направи небето отново синьо" като едно от четирите "големи размествания на пластовете", които ще променят енергийните пазари през следващите десетилетия.

Ще ви дам един пример. Само преди пет месеца китайското правителство взе решение да ограничи използването на въглища и да се насочи към втечнен природен газ (LNG). В резултат на това китайският внос на втечнен природен газ се е увеличил с повече от 50%, а самите цени на LNG са се удвоили от 6 до 12 долара в Азиатско-тихоокеанския регион, отбеляза той. Когато Китай се променя, всичко се променя... Новите енергийни политики на Китай означават и нова фаза за глобалните енергийни пазари, добави той.

Другите три големи промени (размествания на пластовете на енергийните пазари), според изпълнителният директор на МАЕ, са производството на шистов петрол и газ в САЩ, слънчевата енергия и "електрификацията на нашите икономики".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.