Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако доходността на облигациите на САЩ нарасне до 4,5%, може да последва спад на акциите на Уолстрийт с 25%, предупреждава Goldman Sachs

Ако доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигне 4,5% до края на годината, това може да разклати икономиката и да причини спад на цените на акциите, търгувани на Уолстрийт, с между 20% и 25%, показва анализ на банката Goldman Sachs, цитиран от агенция Блумбърг.

Според основния сценарий на Goldman Sachs, доходността на дългосрочните американски облигации ще нарасне към 3,25% до края на настоящата година, като евентуален по-солиден ръст към 4,5% ще доведе до солиден трус на пазарите на акции, се посочва в анализ на банката, оповестен през уикенда от нейният икономист Даан Струйвен. Той също така допълни, че при подобен сценарий икономиката на САЩ вероятно ще претърпи рязко забавяне, но няма да изпадне в рецесия.

Увеличаване на лихвите към 4,5% до края на годината ще доведе до спад на цените на акциите на Уолстрийт с между 20% и 25%, се посочва в доклад на голямата американска банка.

Трябва да се има предвид, че неотдавнашният спад на акциите беше провокиран от инвеститорски притеснения свързани именно с доходността на 10-годишните облигации, която преди дни доближи важната психологическа бариера от 3%. Редица други анализатори обаче отбелязват, че акциите ще продължават да поскъпват дори при повишаване на доходността на американските дългосрочни облигации към нива между 3,5% и 4,0%.

Евентуалната обезценка на акциите с между 20% и 25%, според негативният сценарий на Goldman Sachs, би означавало, че широкият индекс S&P500 може да се понижи до края на годината към нива между 2155 и 2298 пункта спрямо неговия рекорден връх от 2872,87 пункта, достигнат на 26-и януари. В петък (23-ти февруари) индексът S&P500 приключи търговията с ръст от 1,6% до 2747,30 пункта, след като три седмици по-рано (на 8-и февруари) той падна до 2581 пункта на фона на неотдавнашните трусове на капиталовите пазари.

Според анализ на Bank of America Merrill Lynch обаче, най-солидните печалби на S&P500 са били факт, когато доходността на 10-годишните американски облигации е варирала между 2% и 3%, особено в период на нейно нарастване. Въпреки, че средната историческа възвръщаемост на акциите е оставала положителна, докато реалните лихвени проценти не са надхвърляли нивото от 6%, вероятността за загуба на пари (за спад на цените на акциите) започва да се увеличава в момента, когато лихвените проценти надхвърлят 3 на сто, отбеляза Савита Субраманиа от Bank of America.

Междувременно доходността на американските държавни облигации отстъпва от многогодишните върхове, достигнати по-рано този месец. В петък доходността на 10-годишните облигации на САЩ се понижи с цели 4,6 пункта към 2,853%, след като на 21-ви февруари беше достигнат 4-годишен връх около 2,955% (най-високо ниво от януари 2014-а година).

Днес доходността на американските 10-годишни книжа остава под натиск към 2,866%, на 2-годишните краткосрочни книжа се понижава към 2,238%, а на 30-годишните дългосрочни книжа - към 3,154%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна