Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти от БНР свириха с протестни ленти на концерта, посветен на Освобождението

2
Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР с протестни ленти на концерта в Народния театър в София за 140-годишнината от Освобождението на България.
Снимка: Ани Петрова

Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР и от Оркестъра за народна музика на БНР свириха с протестни ленти на тържествения концерт в Народния театър „Иван Вазов“, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Бурни аплодисменти съпътстваха изпълненията на оркестрите под диригентството на Марк Кадин и Димитър Христов на 2 март вечерта.

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът  Илияна Йотова, посланици и политици, публиката в залата и пред екрана на БНТ станаха преки свидетели на първото участие от серията протестни концерти в София на музикантите от БНР под наслов „Културата – главен приоритет на държавата!“.

По-рано тази седмица музикантите от съставите на БНР изпратиха писмо с искане за целево увеличение на бюджета на радиото до президента Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната комисията по култура Вежди Рашидов, председателя на комисията по финанси Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов.

„Музикантите от съставите на БНР получават едни от най-ниските възнаграждения в държавата, изостанали при последната актуализация на заплатите в културните институти. Вече е факт напускането на ценни професионалисти от съставите на БНР, което може скоро да се отрази критично на качеството на музикалната продукция“, се казва в писмо на оркестрантите и хористите от Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за народна музика и Смесения хор на Българското национално радио.

Музикантите посочват, че БНР е най-големият продуцент на българска музика, а Оркестърът за народна музика и Биг бендът на БНР са формации без аналог в държавните институти. Ето защо, те настояват да бъде увеличен целево бюджетът на БНР за музикалните състави и да бъде увеличена средната работна заплата в музикалните състави на БНР с поне 50% от второто тримесечие на тази година, за да достигне тя равнището на средната работна заплата в столицата.

Писмото е подписано от 162 оркестранти и хористи от Българското национално радио. Исканията на музикантите са подкрепени от Конфедерацията на труда „Подкрепа“, Съюза на българските композитори, Българската музикална асоциация и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна